Namesto PIN-a MasterCard želi selfi in prstni odtis

Matej Huš

22. feb 2016 ob 22:22:48

Precej časa je trajalo, da smo plačilne kartice z magnetnim zapisom nadgradili v takšne s čipom, kjer istovetnost dokazujemo z vnosom številke (PIN), pa še pri tem so onstran Atlantika v ogromnem zaostanku. Na tej strani Luže pa se MasterCard spogleduje z identifikacijo s prepoznavanjem obraza in branjem prstnih odtisov. V Veliki Britaniji in še nekaterih državah (med njimi Italija, Nemčija, ZDA) bodo že poleti poizkusno uvedli tovrstno identifikacijo, saj so pilotni preizkusi na Nizozemskem in v ZDA dali pozitivne rezultate.

Sistem se bo imenoval Selfie Pay in bo uporabnikom omogočal, da namesto vnosa PIN-a pogledajo v pametni telefon za prepoznavo obraza in oddajo prstni odtis, če bodo seveda namestili ustrezno aplikacijo. Najprej bodo morali na MasterCardove strežnike prenesti svojo sliko, ki se bo uporabljala kot referenca za nadaljnje primerjave. Ajay Bhalla iz MasterCarda pojasnjuje, da želijo s tem sistemom zmanjšati število lažnih alarmov, ko ob potovanju v tujino legitimne transakcije niso sprovedene, kar naj bi letno zneslo 118 milijard dolarjev. To je 13-krat več, kot letno znašajo izgube zaradi prevar in zlorab.

Poleg tega MasterCard testira še številne druge tehnologije, kot na primer merjenj srčnega utripa s posebno zapestnico, prepoznavanje glasu in skeniranje šarenice. Vse te tehnologije so še daleč v prihodnosti in jih morebiti niti ne bodo udejanjili. Kar se tiče selfijev, pa je zgodba drugačna, saj so po besedah Bhalle uporabniki v ZDA in na Nizozemskem metodo vzljubili, zato je pričakovati hiter razmah.

Medtem je v splošna situacija v ZDA svetlobna leta za Evropo. Po lanski uvedbi standarda EMV (Europay, Mastercard, Visa) danes približno tretjina trgovcev podpira nove kartice s čipi. Oktobra lani so bili namreč trgovci postavljeni pred dejstvo, da bodo morali škodo zaradi morebitnih zlorab kriti sami, če ne bodo podpirali kartic s čipom. Ocenjujejo, da bo do poletja EMV podprla polovica trgovcev, prihodnje leto pa 90 odstotkov. A kljub temu še vedno vsi podpirajo tudi stari način s podpisovanjem izpiskov, ki se ga še lep čas ne bodo znebili.