Bitcoin prvič nad 50.000 dolarjev

Matej Huš

16. feb 2021 ob 20:33:42

Danes okrog poldneva po slovenskem času je bitcoin dosegel nov rekord, saj je njegov tečaj prvikrat v zgodovini presegel 50.000 dolarjev. Samo letos je tečaj pridobil 75 odstotkov, kar pa sploh ni največ med popularnejšimi kriptovalutami. Ether je letos pridobil že 140 odstotkov. Tečaj bitcoina je popoldne nekoliko upadel in se trenutno nahaja približno pet odstotkov pod rekordom.

Rast, ki smo ji priče v zadnjih tednih, ima zelo jasne povode. Kriptovaluto so letos javno podprli milijarder Paul Tudor Jones, upravljavec enega izmed večjih hedge skladov Stan Druckenmiller in Elon Musk iz Tesle. Slednja je v bitcoin vložila poldrugo milijard dolarjev, kar so razkrili 8. februarja in tečaj takoj katapultirali za 16 odstotkov. Kasneje sta načelo podporo in skorajšnji začetek uporabe napovedala še Mastercard in Bank of New York Mellon, ta vikend pa še Morgan Stanley. Nekatera podjetja se za bitcoin tudi zadolžujejo, denimo MicroStrategy, ki bo izdal za 600 milijonov dolarjev zamenljivih obveznic, zbrani kapital pa bo vložil v bitcoin. Že lani je PayPal sporočil, da bodo njegovi komitenti lahko trgovali s kriptovalutami.

Meja 50.000 dolarjev s tehničnega vidika ni nič posebnega, predstavlja pa pomembno psihološko ločnico. Intenzivna rast trenutno poganja samo sebe, saj ponudba ne dohaja povpraševanja. Od avgusta do decembra so narudarili 150.000 bitcoinov, hkrati pa so jih ljudje pokupili 359.000. Podobno situacija vztraja tudi v januarja in februarju. Povečuje se tudi število lastnikov bitcoinov, zmanjšuje pa se povprečni čas lastništva (zaradi vstopanja novih in prodajanja). Medtem ko tudi centralne banke čedalje glasneje govorijo elektronskih valutah, morda tudi kriptovalutah, pa nobena ne propagira bitcoina. To je pravzaprav razumljivo, saj bitcoin v trenutni obliki ni primeren za poravnavanje plačil majhnih vrednosti, ker so provizije previsoke (trenutno okrog 10 dolarjev), število transakcij na sekundo omejeno, poraba energije pa zelo visoka.

Tržna kapitalizacija bitcoina je trenutno okoli 900 milijard dolarjev, vseh kriptovalut pa skoraj 1,5 bilijona dolarjev. To je že blizu vrednosti vseh podjetij, ki kotirajo na frankfurtski borzi (1,8 bilijona dolarjev).