Pfizer: našega cepiva ni treba skladiščiti pri -60 °C, zadostuje običajen zamrzovalnik

Matej Huš

22. feb 2021 ob 21:05:21

V registraciji pri Evropski agenciji za zdravila (stran 10) in ameriški FDA (stran 2) je jasno zapisano, da se mora Pfizerjevo cepivo skladiščiti pri temperaturah od -90 do -60 °C (do šest mesecev), pred uporabo pa preživi do pet dni v hladilniku (2-8 °C). Ponovno zamrzovanje ni dovoljeno, pri sobni temperaturi pa dve uri (nerazredčeno) ali do šest ur (redčitev za odmerjanje). Tako strogi pogoji za dolgoročno hranjenje predstavljajo oviro pri distribuciji, ki pa je cepivo Moderne nima. Slednje se sme hraniti v običajnih zamrzovalnikih, pa čeprav vsebuje enako molekulo mRNA (razlika je le v maščobnem ovoju).

Temperatura -60 °C predstavlja težavo zlasti pri dostavi cepiva v odročne predele in dežele v razvoju, kjer hladilnih verig ali sploh takšnih zamrzovalnikov ni. Alternativa je uporaba posebnih zabojnikov s suhim ledom, ki lahko vzdržujejo to temperaturo do mesec dni, če vsakih pet dni vanje nasujemo svež suhi led. A vseeno sta Pfizer in BioNTech močno motivirana dokazati, da je njuno cepivo lahko varno skladiščeno tudi pri višjih temperaturah. Na ameriško FDA sta poslala nove podatke, ki dokazujejo, da se lahko cepivo skladišči tudi pri temperaturi od -25 do -15 °C dva tedna, potem pa še omenjenih pet dni v hladilniku. To bi znatno olajšalo distribucijo.

Da se bo novi protokol začel uporabljati, mora FDA preveriti dostavljene podatke in po potrebi posodobitvi izredno odobritev za uporabo cepiva (emergency use authorization). Pfizer in BioNTech pričakujeta še, da bo v prihodnosti možno skladiščenje v običajnih zamrzovalnikih še podaljšati, ko bo na voljo več podatkov iz stabilnostnih študij. Cepivo Moderne se skladišči v običajnih zamrzovalnikih do pol leta, potem pa še do enega meseca v hladilnikih.