Prizivno sodišče v ZDA: naključne preiskave vsebine elektronskih naprav na meji zakonite

Matej Huš

11. feb 2021 ob 21:20:15

Ameriško prizivno sodišče v prvem okrožju (severovzhodne ZDA) je odločilo, da so zasegi in vsebinski pregledi elektronskih naprav na ameriških mejnih prehodih zakoniti in dopustni tudi brez sodnih odredb. Odločitev se nanaša na primer Sidda Bikkannavarja, ki je zaposlen v NASI in je bil leta 2017 na letališču pridržan, dokler ni vnesel gesla in odklenil svojega telefona, da ga je lahko mejna policija preiskala. Bikkannavar, ki je rojen v ZDA in tudi državljan ZDA, je moral telefon izročiti, zato ne ve, kaj vse je policija na njem iskala in ali je vsebino prekopirala; po postopku so mu ga vrnili.

Prvostopenjsko sodišče je po tožbi, ki jo je vložil Bikkannavar in v kateri sta ga podprla Electronic Frontier Foundation in American Civil Liberties Union, razsodilo, da takšni pregledi kršijo četrti amandma, ki ščiti pred neutemeljenimi preiskavami. Za preiskavo je zadosten že sum (reasonable suspicion) in ne utemeljeni sum (probable cause), a so razsodbo v EFF in ACLA vseeno označili kot prelomno.

Prizivno sodišče pa je odločitev spremenilo. Sodnica Sandra Lynch je pojasnila, da preiskave elektronskih naprav sicer ne sodijo v ostale kategorije preiskav, a da njihov pregled ne predstavlja vsiljive preiskave osebe. Na mejnih prehodih je zanimanje države za zagotavljanje varnosti najvišja, je dejala. Že pred tem je imela mejna policija več pristojnosti za preglede, ki bi bili sicer v državi nezakoniti - a zvezni agentje imajo ta pooblastila še 100 milj od meje. Stališče sodišče glede preiskav elektronskih naprav na mejah je sicer različno, a najnovejša sodba dovoljuje naključne preiskave brez suma. Sodišče je ob tem dodalo, da lahko Kongres sprejme zakonodajo, ki bo okrepila zasebnost in to prakso prepovedala, ne more pa sodišče tega udejanjiti brez podlage v ustavi.

Enkrat lahko ugibamo, ali se bo to zgodilo.