V kitajskem mestu Dalian težave na železnici zaradi ukinitve Flasha

Matej Huš

25. jan 2021 ob 19:19:01

Ko je Adobe nehal podpirati Flash in z nadgradnjo aktivno onemogočil stare verzije, so nekateri stari deli interneta obstali - denimo McGrawove animacije za poučevanje biologije. Precej bolj neverjetne težave pa so imeli na Kitajskem, kjer je v mestu Dalian sistem na Flashu skrbel za železniški promet. Zaradi motenj v nadzornih računalnikih se je za nekaj ur ustavil promet.

Včasih je bil Flash samoumeven in celo YouTube je do leta 2015 tekel na Flashu, pa cel kup brezplačnih spletnih kazniojev in seveda cel kup sumljive vsebine. Pred dvema tednoma pa je v Dalianu železniški promet obstal za 20 ur, preden so ga inženirji ponovno usposobili. Flash seveda ni krmilil vlakov, je pa skrbel za dispečerski sistem, brez katerega prometa ne more biti. Brez nadzora na tirih namreč vlaki ne smejo voziti. Težavo so rešili tako, da so namestili starejšo verzijo Flasha, ki je še delovala.

Vse skupaj se sliši precej surrealistično, saj ukinitev Flasha ni nenapovedana naravna katastrofa, temveč že od leta 2017 jasno napovedan dogodek. Vseeno so 12. januarja ob 8.15 po lokalnem času v kontrolni sobi na postaji v Dalianu dobili klic, da je vozni red na intranetni strani nedostopen. Kmalu so enake probleme imeli še vse računalniki na omrežju. Tistega dne ob polnoči po britanskem času je namreč Flash prenehal delovati (kill switch), kar je vplivalo na sistem, ki je uporabljal Flash. Težavo so naposled rešili tako, da so namestili drugo verzijo Flasha - nekateri viri pravijo skrekano, drugi zgolj bistveno starejšo, ki še ni imela vpisanega roka trajanja.