Parler skuša nazaj

Matej Huš

19. jan 2021 ob 18:24:33

Družbeno omrežje Parler, ki se je na naslovnice medijev prebilo po čistki skrajnih vsebin na družbenih omrežjih, je 10. januarja doživelo hladno prho, ko jim je Amazon odrekel gostoljubje zaradi vsebin, ki so vzpodbujale k nasilju. Parler je bil eden glavnih kanalov, kjer so se organizirali nasilneži, ki so vdrli v kapitol (vsi posnetki vdora, ki so se znašli na Parlerju). Parler zaradi odpovedi gostovanja Amazon tudi toži. Sedaj se je Parler ponovno pojavil na spletu, obljubljajo pa polno vrnitev, torej tudi verzije za mobilne naprave. Aplikacija še vedno ni v spletnih tržnicah Google Play Store in Apple App Store.

Reuters poroča, da Parlerju pomaga podjetje v ruski lasti (DDoS-Guard), ki ga obvladujeta dva ruska državljana in se sicer ukvarja z zaščito pred napadi DDoS, varnim gostovanjem, zaščito omrežij, izdajanjem certifikatov itd. DDoS-Guard je sicer v preteklosti sodelovali z več stranmi, ki so podpirale rasistične in skrajno desne vsebine ter teorije zarote. Gostili so tudi 8kun, sedaj pa naj bi nudili gostovanje Parlerju. Parlerjeva domena je trenutno registrirana pri Epiku, ki je registriral tudi omrežje Gab, kjer se zbirajo ljudje s podobno skrajno desnimi prepričanji, in neonacistični The Daily Stormer. Epik zanika, da bi Parlerju nudil tudi gostovanje, saj odločno nasprotujejo rasizmu.

Toda četudi je Parler dobil gostovanje, je brez podpore Appla in Google, ki bi aplikacijo vrnila v spletne trgovine, neuporaben. Na telefonih z Androidom ga sicer lahko naložimo po ovinkih, a na tak način množične uporabe ni možno zagotoviti. Čeprav je torej internet odprt in načeloma lahko vsakdo postavi vsebine nanj, saj gostovanje ali infrastrukturo nekje že najde, to ne zadostuje več. Razmah mobilnih naprav in logike aplikacije je povzročil, da imata Google in Apple možnost praktično neomejeno odločati, kaj bo uporabno in kaj ne.