Padec foruma Kiwi Farms

Jurij Kristan

11. sep 2022 ob 23:42:54

Zloglasna spletna skupnost zalezovalcev Kiwi Farms je obsojena na podtalno životarjenje, po tem ko ji je v preteklem tednu hrbet obrnila večina ponudnikov gostovanja in drugih internetnih storitev.

Pred slabim desetletjem je eden od administratorjev foruma 8chan, Joshua Moon, ustanovil forum CWCki Forums, namenjen organiziranju nadlegovanja spletne umetnice Christine Weston Chandler. Leto zatem se je forum preimenoval v Kiwi Farms in si pričel izbirati nove žrtve - povečini transspolne in istospolne osebe, feministke, razne spletne umetnike, novinarje, politike in aktiviste. Skozi leta je postal razvpit kot ena najbolj sovražnih in zahrbtnih spletnih skupnosti v obstoju, ki je povezana s samomori najmanj treh oseb. Njegovi uporabniki so bili dovolj vešči, da so znali o svojih tarčah skozi prosto dostopne ali shekane vsebine pridobiti veliko količino osebnih podatkov. Nato je sledilo doxxanje, ustrahovanje, swattanje in nameščanje lažnih dokazov za očrnitev, zaradi katerih so bile osebe ponekod na primer odpuščene iz službe.

Letos spomladi so si za cilj vzeli kanadsko transžensko Claro 'Keffals' Sorrenti, sicer igralko na Twitchu. Nadlegovanje se je tako zaostrilo, da je morala zapustiti dom, a so jo skozi analizo blazin na fotografiji našli tudi v hotelu, zato je morala zbežati iz Kanade v Belfast ... kjer so jo prav tako hitro locirali. Toda Sorrenti ni vrgla puške v koruzo; ustanovila je skupnost Drop Kiwi Farms in skozi medijske akcije javno razbobnala zavrženo delovanje foruma ter skušala pri ponudnikih spletnih storitev doseči, da Kiwi Farms blokirajo. Posebej se je usmerila na Cloudflare, kjer so forumu zagotavljali DDoS zaščito in proxy strežbo. Sprva - konec avgusta - so v podjetju ukrepanje zavrnili, ker so menili, da ne morejo prevzeti odgovornosti za to, kaj počno uporabniki Kiwi Farms. Nekaj dni pozneje, 4. septembra, so odločitev spremenili in forum na svoji infrastrukturi povsem blokirali. Šef Matthew Prince je poudaril, da mu ukrep ni všeč, a da so zaznali "resno nevarnost za življenje ljudi". Po tem se Kiwi Farms ni več zares pobral. Gostoljublje mu je odrekla večina večjih gostiteljev in ponudnikov storitev, kot sta DDoS-Guard in hCAPTCHA, Google ga ne kaže več v iskalniku, izbrisali so ga celo iz Internet Archiva, kar je sicer precej redek ukrep.

Trenutno je videti, da forum životari na klasičnem pribežališču skrajnih skupnosti, navezi EPIK-VanwaTech, medtem ko Moon postavlja njegovo različico za omrežje Tor. Tako forum bržda še dolgo ne bo povsem preminil, saj je kaj takšnega na internetu izjemno težko doseči. Toda sedaj je v podobnem položaju kot sta naslednik 8chana, 8kun, in pa neonacistična platforma The Daily Stormer. Izkušnje kažejo, da se je njun vpliv po blokadah večine internetnih podjetij bistveno zmanjšal in je dandanes skorajda nezaznaven, čeprav foruma še vedno obstajata, saj sta le delno dosegljiva in stalno pod udarom DDoS napadov. Ni pa nujno, da bo usoda Kiwi Farms povsem enaka, saj gre v tem primeru za tehnično razmeroma vešče uporabnike, ki se združujejo z določenim namenom, zato bi lahko bila njihova skupnost bolj odporna, primerljiva s trdoživimi podtalnimi forumi hekerjev ali razpečevalcev otroške pornografije.

Kot poudarja Prince, potrebujemo zakonodajo, ki se bo znala bolje soočati s tovrstnimi načini nadlegovanja, medtem ko je delovanje Kiwi Farms obvezna učna ura za vse, ki jih zanima zasebnost na spletu. Zalezovalci so funkcije sodobnih storitev, ki služijo našemu udobju, pridoma obrnili proti svojim žrtvam; tako so Clari Sorrenti in njeni družini na primer vdrli v račune za Uber in UberEats ter s tem pridobili zgodovino njihovih potovanj.