Intel na sejmu CES z zbirko različnih novih čipov

Jurij Kristan

15. jan 2021 ob 06:17:01

Intelovo predstavitev na letošnjem CESu smo večjidel čakali zaradi prihajajoče družine namizniških procesorjev Rocket Lake-S, ki pa je bila na koncu še najmanj zanimiv del šova, saj smo videli kar nekaj novih prenosniških modelov.

Če smo pri AMDju letošnjo sejemsko tiskovko pričakovali zaradi lansiranja prenosniških čipov, je bilo pri Intelu ravno obratno: po lanski uspešni splovitvi procesorjev Tiger Lake imajo za letošnji marec v načrtu prihod namizniških izvedenk enajste generacije Core, s kodnim imenom Rocket Lake-S. Glede na pretekle napovedi bo šlo za nenavadnega križanca raznih obstoječih CPUjev, saj bodo tudi rakete še vedno v napravljene 14 nanometrih: jedra Sunny Cove iz Ice Lakov so "prevedli" nazaj na 14 nanometrov in dobili Cypress Cove. Zato se poraja veliko vprašanje, kako bodo v podjetju zauzdali električno porabo in ali bodo sploh konkurenčni AMDjevi uspešnici po imenu Ryzen 5000. Žal tudi tiskovna konferenca (krajši video povzetek) ni dala pravih odgovorov, saj so pri Intelu le malenkostno odmaknili pokrovko nad novinci.

Veliko tako že vemo: šlo bo za nekakšen spoj starejše, a po množici generacij precej izpopolnjene proizvodnje, in zbira novejših tehnologij, kot je podpora PCIe 4.0 (20 stez), pomnilnika DDR4-3200, AVX-512, dekodiranja AV1 in podobno. Število jeder bo, vsaj na začetku, zares omejeno na osem in kot primer so v glavnem navajali osemjedrnika Core i9-11900K, ki bo dosegal podobne frekvence kot predhodnik, se pravi 5,3 GHz turbo na enem in 4,8 GHz turbo na vseh jedrih. Podjetje stavi predvsem na za okoli petino višjo hitrost (+19% IPC) glede na preteklo generacijo, seveda pa bo šele praksa pokazala, ali bo nakup spričo nekonkurenčne porabe res smiseln. Datum prihoda ostaja marec, pomembna podrobnost pa je še, da bodo Rocket Laki-S delovali le z nekaterimi čipovji serije 400, in sicer Z490, Q470 ter H470.

V bistvu so bile zanimivejše najave, ki se niso dotikale Rocket Lakov, saj je celokupno Intel na predstavitvi pokazal štiri nove linije procesorjev. Prenosniški Tiger Laki tako končno dobivajo izvedenke z več jedri, kajti če se spomnimo, je bila prvotna serija omejena na štiri. Tiger Lake-H jih bodo imeli osem (16 niti), s takti do 5 GHz in porabo 45W. Uradno lansiranje je marca, a v napravah jih bomo verjetno videli šele v drugem četrtletju. Nepričakovani novinci pa so posebneži iz ultraprenosniške veje čipov U, ki so jim dopustili porabo do 35W. Nekam neposrečeno jih označujejo kot Tiger Lake H35 (??) in so namenjeni igričarjenju na ultraprenosnikih. Zmogli naj bi 5 GHz na enem jedru, kar je za takšno sorto naprav gotovo navdušujoče. Še zadnja potovalna zanimivost pa so novi varčni in poceni čipi linij Pentium Silver in Celeron, zbrani pod imenom Jasper Lake. Sestavljajo jih namreč samosvoja Atomova jedra Tremont, ki so bila doslej sicer komponenta Intelovih hibridnih čipov Lakefield. Gre za varčna vezja v 10 nanometrih, namenjena predvsem šolarjem, oziroma chromebookom.

Ko smo že pri hibridnih čipih, so za trenutek pokazali tudi delujoč sistem s procesorjem Alder Lake, o katerem bomo več izvedeli v prihodnjih mesecih, saj ciljajo na lansiranje v jesenskem času. Med ostalimi čipovnimi novicami se nahaja še prihod poslovnih Tiger Lakov v inačici vPro, pa omemba, da so pričeli s proizvodnjo Xeonov na bazi Ice Laka. Kogar pa zanima usmeritev Intela širše, naj si vsekakor pogleda še ločeno prezentacijo njihove izraelske podružnice za avtonomno vožnjo Mobileye, ki razkriva, da ima velikan tu zajetne ambicije.