Radikalna transparentnost

N/A

11. jan 2021 ob 21:21:29

Minister za notranje zadeve je uresničil napoved, ki jo je dal ob začetku stavke in objavil plače policistov in zaposlenih na Ministrstvu za notranje zadeve. Vključno s svojo. Takšno proaktivno transparentnost pozdravljamo in jo tukaj prikazujemo kot primer dobre prakse.

Podatki so objavljeni v obliki tabele zapečene v PDF, kar sicer pomeni, da je podatke mogoče brati, PDF pa je malo manj uporaben za nadaljnje obdelave - za te namene bi bil boljši format z vejico ločenih vrednosti ali vsaj neka oblika tabelaričnih datotek (kot na pirmer Excel ali OpenOffice Preglednica).

Objava plač sicer ni nič novega. Vse plače v javnem sektorju je objavilo že Ministrstvo za javno upravo, ki je za pregledovanje podatkov pripravilo tudi aplikacijo "Portal plač". Portal plač sicer vsebuje bistveno več podatkov (za celoten javni sektor in za bistveno daljše obdobje), vendar pa ni niti približno tako enostaven za uporabo, kot danes objavljena datoteka, ki jo je objavil minister za notranje zadeve. Podobne podatke objavlja tudi portal KPK Erar, ki prikazuje izplačane plače. Oba sicer brez imen.

Kaj je pri tej objavi zanimivega?

Zanimiva je novost, da so ob podatkih o plači objavljena tudi imena in priimki. Podatki o plači posameznikov zaposlenih so javni. To določa Zakon o sistemu plač v javnem sektorju v 38. členu. Do sedaj se institucije javnega sektorja še niso odločile, da bi podatke objavile na takšen način, saj so tako domnevno varovale zasebnost javnih uslužbencev.

Proaktivna transparentnost javnega sektorja je vsekakor nekaj, česar si želimo v čim večjem obsegu, saj nam državljanom daje vpogled v delovanje javnega sektorja in ceno za njegovo delovanje. Danes lahko vidimo na primer razlike med najvišjimi in najnižjimi plačami v policiji in Ministrstvu za notranje zadeve (okoli 1:6).

Ob vsem tem nas navdaja topel občutek, saj smo kot družba, pri javni dostopnosti podatkov, prišli korak naprej od situacije, ko je objava KPK o prejemnikih proračunskih sredstev v takratni aplikaciji Supervizor sprožila nekaj sodnih postopkov, ki še danes niso končani.

Morda boste pri pregledovanju podatkov in primerjavi z drugimi viri (povezave zgoraj) opazili razliko v številu izplačanih plač. Ne vemo sicer česa minister ni želel objaviti, vendar ... nečesa (199 plač) kot kaže ni želel objaviti.