Je pred vrati splošna podražitev računalniških komponent?

Jurij Kristan

6. jan 2021 ob 07:22:54

Asus je včeraj izvedel množično podražitev svojih grafičnih kartic in matičnih plošč, deklarirano zaradi višjih stroškov, ki so posledica koronske krize in trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Ker podjetja takšnih ukrepov ne izvajajo z lahkim srcem, bodo verjetno kmalu sledili tudi drugi proizvajalci.

Včeraj je sledilce Asusovega računa na Facebooku pričakala neprijetna objava (ki je bila vmes izbrisana; posnetek v sliki), v kateri je pojasnjeno, da so v tajvanskem velikanu izvedli dvig priporočene cene grafičnih kartic in matičnih plošč. Med navedenimi razlogi so rast stroškov dela in cene surovin, kar se je sicer v lanskem letu pripetilo predvsem zaradi tegob, povezanih s pandemijo covida-19, in pa višje dajatve, ki večinsko izvirajo iz novih carin, s katerimi se v trgovinskem dvoboju obmetavata ZDA in Kitajska. Asusov ukrep naj bi bil skrbno premišljen, na koncu pa stoji še navedba, da je mogoče v prvem trimesečju pričakovati nove podražitve. Žal v objavi ni bilo kakršnihkoli natančnejših navedb spremenjenih cen, zato jih je bilo potrebno iskati ročno. Višje postavke so bile takoj vidne pri skoraj vseh dražjih modelih v Asusovi spletni prodajalni in pri največjih spletnih trgovcih; tako je Radeon RX 6800 XT ROG STRIX LC na Neweggu poskočil z 900 na 1080 dolarjev.

Jasno je, da Tajvanci v takšno množičnejšo spremembo cen ne bi šli, če bi imeli kakšno ugodnejšo izbiro, zato zelo verjetno nekaj podobnega pričakujejo tudi drugod po svetu in se nam torej obeta splošna podražitev. Seveda je res, da je že od lanske jeseni nove Radeone in Geforce nasploh izredno težko dobiti po primerni ceni, toda nerodnosti je bilo takrat mogoče naprtiti začasnim težavam z razpoložljivostjo novih modelov. Tole pa je dejanje, ki žal nakazuje dolgoročnejši trend. Ne gre prezreti niti ponovne nore rasti bitcoina, kajti če se bo njegov bikovski trend nadaljeval, nas kaj lahko čaka nova cenovna kriza, ki bi jo sprožilo množično kupovanje grafičnih kartic za rudarjenje kriptovalut.