Aplikacija #OstaniZdrav preimenovana v #pojdiZMenojVToplice

N/A

14. dec 2020 ob 18:38:06

Vlada in posvetovalna skupina za COVID-19 sta minuli vikend staknili glave in našli način, kako bi vendarle povečali priljubljenost mobilne aplikacije za sledenje stikov #OstaniZdrav. Ponudili so korenček: če boste imeli aplikacijo nameščeno na svojem telefonu, boste lahko prehajali v druge občine v vaši statistični regiji, tudi če ne boste imeli upravičenega razloga. Nova izjema, ki začne veljati že jutri, ne bi mogla priti ob bolj pravem času. Prazniki so namreč pred vrati in mnogi so iskali način, kako bi skočili na hiter dopust v hribe oziroma toplice ali pa vsaj obiskali svoje domače v sosednji občini.

Koncept bodo za zdaj testirali zgolj na prebivalcih iz zahodnoslovenskih statističnih regij (obalno-kraška, goriška, osrednjeslovenska in gorenjska), medtem ko bo morala vzhodna polovica Slovenije, kot je to sicer že v navadi, še malo počakati (domnevno zato, ker se je za martinovo nedovoljeno preveč zabavala).

Vlada oziroma minister Koritnik vztrajajo, da uporaba aplikacije še vedno obstaja povsem prostovoljna. Nekateri sicer pravijo, da to ni res, saj jo sedaj nujno potrebujete, če želite živeti normalno življenje brez konstantnega strahu pred Zdravstvenim inšpektoratom. O tem, da je odlok neustaven, je mnenje tudi nesojeni ustavni sodnik dr. Teršek. Je pa iz branja splošnih pogojev uporabe Googlovega in Applovega API-ja, na katerem temelji aplikacija jasno, da API-ja ne smejo uporabljati aplikacije, katerih uporaba je obvezna. Z novim odlokom je to pravilo prekršeno, zato smo že začeli odštevati čas do odstranitve aplikacije iz obeh relevantnih trgovin z aplikacijami. Ni povsem jasno, kaj se bo zgodilo po tem - kako bomo prehajali med občinami, ko aplikacije ne bo mogoče več dobiti.

Ostaja sicer še nekaj nejasnosti, npr. ali morate kupiti poseben telefon tudi za svojega dvoletnega otroka, kot tudi, ali morate svojo staro Nokio nadomestiti z novim iPhoneom ali Androidom, ali morate zagotoviti, da bo baterija telefona preživela do vrnitve v vašo občino in podobno.

Prav tako nas nekoliko skrbi, da vlada že nekaj časa ne objavlja izvorne kode od posodobitev. V app storih je namreč na voljo že verzija 1.3, medtem ko je na GitHubu še vedno objavljena zgolj izvorna koda prvotne verzije iz letošnjega poletja. Tako žal ne vemo, kaj točno je vlada dodala v aplikacijo - oziroma, kaj je bilo z izvirno verzijo narobe. Obenem ne vemo, kdo za vlado dela te popravke, saj je njihovo pogodba z izvirnim zunanjim izvajalcem že potekla. Dodatek: Hiter pregled dekompilirane verzije objavljene aplikacije nam sicer pove, da je bilo popravljenih nekaj besedil, nadgrajena verzija API knjižnice in dodana večina sprememb, ki so jih v svoji aplikaciji naredili Nemci. Vendar ni nobenega razloga, da ta podatek ne bi bil javno dostopen na mestu, kjer je MJU objavil originalno izvorno kodo.

Ah ja, ta vlada in njene nove inovativne rešitve ... Imamo boljšo idejo: Uporabnikom aplikacije, ki jim slednja pokaže povečano izpostavljenost, bi država lahko podarila test na COVID-19?