Prihajajoč Applov iPhone bržčas ne bo imel gigabitnega LTE

Matej Huš

10. jun 2017 ob 13:12:55

Applov novi iPhone, ki se bo imenoval 7S in 7S Plus, ter luksuzni iPhone 8, ne bo imel podpore za gigabitni LTE, poroča Bloomberg. Razlog pa ni v celoti tehnološke narave, temveč gre v veliki meri za pravne akrobacije. Gigabitni LTE je sorazmerno nova zadeva, ki jo za zdaj podpirajo le Qualcommovi čipi, Intelovi pa še ne. To pa je problem, ker se Qualcomm in Apple izdatno tožita.

V idealnem svetu bi Apple v takem primeru vzel Qualcommov čip X16 in ga vgradil v vse iPhone, ki bi tako dobili podporo za gigabitni LTE. Tako je storil Samsung, tako da njegov Galaxy S8 gigabitni LTE podpira. V resničnem svetu pa Apple tega noče storiti, ker bi se s tem v celoti zavezal Qualcommu, s katerim imata odprtih precej pravnih bitk. Intel pa svojega čipa ne bo uspel razviti pravočasno.

Apple bo zato svoje telefone raje pohabil. Čipe bosta dobavljala tako Qualcomm kakor Intel, le da bo Apple na prvih gigabitni LTE onemogočil, da bodo imeli vsi telefoni enake zmogljivosti. Seveda pa vse skupaj ne bo pomenilo nič, dokler ne bo gigabitnega LTE tudi v omrežju. Pri nas teh težav še lep čas ne bo, v ZDA pa naj bi operaterji do konca leta že ponujali gigabitni LTE. Do širše pokritosti pa bosta minili še vsaj dve leti, ko bodo novi iPhoni gotovo imeli ustrezno podporo. Praktičnih posledic torej Applove razprtije s Qualcommom ne bodo imele, je pa vseeno zanimivo, da ga je Samsung prehitel.