HSMC insolventen

Matej Huš

26. nov 2020 ob 06:52:43

Kitajsko podjetje Hongxin Semiconductor Manufacturing Company (HSMC), ki je veljalo za enega tamkajšnjih konkurentov tajvanskega TSMC-ja, je tik pred propadom. Kot pišeta South China Morning Post in EE Times, je podjetje plačilno nesposobno. Že bivši izvršni direktor Chiang Shang-yi je dejal, da ga je presenetilo, da je investitorjem zmanjkalo denarja, a da je konec in da se vrača v Kalifornijo. Pred tem je že delal kot direktor razvoja v TSMC-ju, leta 2019 pa je prevzel HSMC, kar je bila prava mora, je še dejal.

HSMC je imel grandiozne načrte. Še lani so govorili o 20 milijard dolarjev vrednem obratu, prihodnje leto pa bi morali začeti razvijati proizvodnjo v 7-nm tehnologiji. S tem bi prehiteli SMIC in Hua Hong, ki sta na Kitajskem trenutno največji livarni za čipe. A ko je zmanjkalo denarja, je bilo tudi plesa konec. Podjetje je sedaj pod upravo lokalnih oblasti v Hubeju, Chiang pa je podjetje zapustil junija, ko je postalo jasno, da tako ne bo več šlo.

Ali bodo oblasti HSMC ohranile pri življenju s subvencijami, še ni jasno. Podjetje so ustanovili leta 2017, da bi proizvajalo čipe v 14 in 7 nm. A ves čas je bil projekt na robu propada, saj so ga pestili zamude, slaba komunikacija in premalo strokovnega znanja. Zadnji žebelj v krsto mu je zabila koronska kriza, pomagala pa je tudi ameriška prepoved izvoza opreme za proizvodnjo čipov na Kitajsko. HSMC je bil od začetka političen projekt, saj Kitajska - čeprav največja uporabnica elektronike na svetu - za lastne potrebe proizvede manj kot 20 odstotkov potrebnih čipov. Ostalo kupijo zlasti od Samsunga, Intela in TSMC-ja. A to je zelo specifična industrija, kjer ni možno enostavno postaviti lastne tovarne.