Internet Archive bo ohranil starejše igre in animacije v Flashu

Jurij Kristan

23. nov 2020 ob 11:20:10

Pri digitalni knjižnici The Internet Archive so zagnali vgrajeno emulacijo Adobovega spletnega prikazovalnega vmesnika Flash, s katero želijo po njegovi smrti koncem tega leta ohraniti dostop do legendarnih starejših animacij in iger.

Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je multimedijska platforma Flash ljudem omogočila, da so neugledne prve spletne strani preobrazili v animirana igrišča in je bila s tem ključna za razvoj zgodnjega spleta. Tudi tisti brez poglobljenega znanja programiranja so s tem orodjem lahko napravili presenetljivo kompleksno grafično vsebino, s čimer je nastala kopica legendarnih umotvorov, od All your base are belong to us do Alien Hominida. Toda letos so se pri Adobu vendarle odločili, da bodo Flash s koncem 2020 odklopili z aparatov, ki ga pri življenju umetno ohranjajo že skoraj desetletje. To pa pomeni, da so Peanut butter jelly time in druščina v nevarnosti.

Za njihovo ohranitev je že vzniknila kopica projektov, kot sta Flash Game Archive in Flashpoint, ki pa so rahlo nepriročni, ker zahtevajo namestitev emulatorjev. Pri Internet Archivu, kjer so najbolj poznani po arhivu Wayback Machine, pa so se odločili za elegantnejši pristop: emulator Ruffle so vgradili v svojo spletno stran. Tako je nastal repozitorij, kjer je trenutno nekaj čez tisoč animacij in iger, od Defend Your Castle do počepajočih jazbecev. A ker Ruffle podpira zgolj Flash vsebino do leta 2013, se bo treba sem in tja vseeno ozreti še do kakega drugega ponudnika. Tudi na portalu Kongregate denimo nameravajo po koncu 2020 tovrstne igre ohranjati na svoj način.