Založniki tožijo Internet Archive zaradi digitalizacije 70 let starih posnetkov

Matej Huš

15. avg 2023 ob 23:00:08

Največji glasbeni založniki - UMG Recordings, Capitol Records, Concord Bicycle Assets, CMGI, Sony Music Entertainment in Arista Music - tožijo neprofitno organizacijo Internet Archive, ker je ta digitalizirala več tisoč albumov, ki so bili izdani v letih 1898-1959. Gre za stare plošče, ki so se vrtele z 78 obrati na minuto. Materiali so bili slabi, zato je veliko tem ploščam grozilo, da bodo kmalu postale del zgodovine, ki se je ne da povrniti. Zato je leta 2006 nastal Great 78 Project, v katerem je Internet Archive digitaliziral te vsebine, pri čemer so sodelovali knjižničarji, arhivarji, tonski tehniki in drugi strokovnjaki.

A založniki trdijo, da je to nezakonito, zato v tožbi zahtevajo 400 milijonov dolarjev odškodnine. Trdijo, da so nekatere izmed teh vsebin še vedno dostopne prek pretočnih storitev (Spotify, Apple Music), za kar morajo poslušalci plačati. Internet Archive odgovarja, da je njihovo občinstvo povsem drugačno - večinoma gre za raziskovalce in znanstvenike, v povprečju pa ima posamezna skladba en obisk na mesec. Ljudje na Internet Archive ne prihajajo poslušat glasbe, temveč raziskovat. Morda se sicer to sedaj spremeni, saj so tovrstne tožbe najboljša reklama.

Založniki so našli 2700 del, za katere Internet Archive domnevno krši avtorske pravice. Škodo so ocenili na 150.000 dolarjev za vsako delo, torej skupno okrog 400 milijonov dolarjev. Založniki trdijo, da za Internet Archive ne veljajo izjeme, ki omogočajo nekomercialno rabo posnetkov izpred leta 1972 (Music Modernization Act), ker se nikoli niso registrirali kot tovrstni projekt.