Teh ljudi ni

Matej Huš

22. nov 2020 ob 18:36:12

Prav možno je, da ste med brskanjem po spletu naleteli na fotografijo in zapis človeka, ki ne obstaja. Morda je šlo zgolj za neškodljiv obraz v reklami, morda je lažen profil z na videz verodostojno fotografijo priporočal nek izdelek ali na širil politično agendo. Umetna inteligenca oziroma algoritmi so napredovali do te mere, da je potreba po človeških fotomodelih odpadla. Ne glede na želje - starost, polt, spol, počutje - je možno izdelati ustrezno fotografijo. Umetno. Človeka, ki ne obstaja. Človeka, ki ga ni.

The New York Times je pripravil izjemno reportažo, kjer si je možno tudi v praksi pogledati, kako so videti te animacije. Rezultati se potem pojavljajo marsikod: od vohunskih iger do širjenja politične propagande in spletnega ustrahovanja.

Te prepričljive fotografije je možno ustvariti z nevronskimi mrežami GAN (generative adversarial network), ki so v zadnjih letih doživele velikanski razvoj. Še leta 2014 so bili posnetki katastrofalni, bolj podobni animacijam v igri The Sims kot čemurkoli uporabnemu, pojasnjuje raziskovalka Camille François, ki se ukvarja z analizami manipulacij na družbenih omrežjih. Danes jih povprečen uporabnik ne more več prepoznati kot lažne. Pri razvoju so obilno pomagale ogromne baze fotografij, kot je denimo Clearview. Seveda gre tudi v drugo smer, saj algoritmi omogočajo prepoznavanje obrazov. Niso popolni in občasno naredijo napake, zlasti ko se soočijo s problemi, na katerih se niso urili - pred leti je Googla dva temnopolta označil kot gorili in še danes sistemi slabše delujejo na temnih obrazih, ker so jih večinoma razvijali na beli populaciji.

Današnje ljudi, ki jih ni, je s podrobno analizo še možno prepoznati. Ključ so podrobnosti, kot so uhani, ki se ne ujemajo, nesimetrična očala, razlike v uhljih ipd. A ob površnem pregledu fotografij tega ne opazimo. Fotografije ljudi, ki jih ni, je možno v večjih paketih kupiti tudi za dolar na osebo. Obstajajo celo podjetja, ki so zmožna narediti animacije, kako na primer te osebe govorijo. In da, umetna sinteza govora je že zelo dobra.

S tem se lahko poigramo tudi sami: rosebud.ai, generated.photos, thispersondoesnotexist.com.