Google, Facebook in Twitter grozijo z umikom iz Pakistana

Matej Huš

22. nov 2020 ob 17:07:59

Internetni giganti pod vodstvom Googla, Facebooka in Twitterja so družno zagrozili, da bodo prenehali ponujati svoje storitve v Pakistanu. V začetku tedna je tamkajšnja agencija za telekomunikacije dobila nova pooblastila in obveznost odstranjevati in blokirati digitalne vsebine, ki oblastem škodujejo, grozijo ali vzpodbujajo nezadovoljstvo oziroma so kako drugače škodljive za varnost, obrambo in stabilnost države. Pakistanski premier Imran Khan je izdal nova pravila (Removal and Blocking of Unlawful Online Content (Procedure, Oversight and Safeguards) Rules 2020) v skladu z zakonodajo PECA izpred štirih let (Prevention of Electronic Crimes Act 2016).

Tehnološki giganti imajo po zakonodaji 24 ur časa, da vsebine, na katere so opozorjeni, tudi odstranijo, sicer jim grozi kazen do 2,6 milijona evrov (pol milijarde pakistanskih rupij). To ni prvi poizkus. Podobno so želeli uvesti že v začetku leta, a so se Google, Facebook in Twitter takisto srdito odzvali. Tudi tedaj so prek Asia Internet Coalition zagrozili z odhodom, kar je bilo dovolj, da je država odstopila od namere po cenzuri interneta. Pakistanske oblasti od podjetij zahtevajo tudi, odprejo pisarne v Islamabadu in da podatke o uporabnikih obdelujejo na strežnikih v Pakistanu. Zanikajo, da bi šlo za napad na svobodo izražanja na internetu ali cenzuro.

Februarja so oblasti obljubile dialog, a se to ni zgodilo. Namesto tega so sedaj ob koncu leta ponovno uvedel stroga pravila o dovoljenih zapisih na internetu. Pakistan je že sredi leta blokiral PUBG Mobile in TikTok (ki je sedaj spet dostopen).