Mednarodno kazensko razsodišče bo preiskovalo kibernetske napade

Jurij Kristan

11. sep 2023 ob 19:29:16

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega razsodišča (ICC) Karim Khan je naznanil, da bo organizacija odslej preiskovala tudi hekerske napade v vojnem času, ki imajo stvarne fizične učinke.

Podvigi kibernetskih barabinov imajo spričo vseprisotnosti digitalnih tehnologij danes že zelo otipljive posledice, kot je ohromitev bolnišnic in drugih institucij ob izsiljevalskih napadih, vse pogosteje pa državni akterji tudi namensko snujejo zlobno kodo za onesposabljanje ter uničevanje kritične infrastrukture. V tem oziru so brez dvoma najbolj razvpite ruske skupine, kot so Sandworm in razni medvedki, predvsem zaradi zloglasnih napadov na ukrajinsko elektroomrežje in drugo infrastrukturo. Vse odtlej se vrstijo ideje, da bi tovrstne napade, kadar pomenijo resno nevarnost za civiliste, v preiskave vključilo tudi Mednarodno kazensko sodišče za vojne zločine; pozivi so postali še posebno glasni po ruski invaziji februarja lani. Ukrajinci iz tamkajšnjega urada za digitalno transformacijo sicer dokaze zbirajo že sami.

Sedaj je videti, da so prošnje uslišane, kajti glavni tožilec ICC, Karim Khan, je v spletni objavi začrtal nov režim, pri katerem bodo upoštevali tudi uničevalne kibernetske napade; njegove besede so pri ICC nato tudi potrdili za Wired (alternativa). Khan sicer Ukrajine in Rusije ni navedel izrecno, ker bo novost uvedena v splošnem, toda aktualna vojna bo gotovo prvi primer takšnih preiskav. Iz njegovih besed gre razbrati, da se bodo zaenkrat osredotočali na akcije v vojnem času, zato denimo ne bodo preiskovali resnejših ransomware napadov v ZDA in Evropi, četudi so ti že zahtevali vsaj eno smrtno žrtev. Pomembno je še, da za to ne bo potrebno spreminjati Rimskega statuta, ki sicer opredeljuje delo sodišča, ker samo premiso krije že Ženevska konvencija, ki prepoveduje načrtne napade na civilne cilje, kamor spada tudi za življenje ključna infrastruktura. Precej zanimiva pa je Khanova omemba, da se utegnejo v prihodnje še podrobneje lotiti dezinformacij. To sicer ne bi bil precedens, saj so propagandiste obsodili že v procesu okoli genocida v Ruandi, navsezadnje pa so že v Nürnbergu sodili nacističnim propagandistom.