Amazon: nismo zelo velika spletna platforma

Matej Huš

12. jul 2023 ob 01:14:30

Amazon meni, da niso zelo velika spletna platforma (VLOP), kot jo definira akt o digitalnih storitvah (DSA) Evropske unije. Aprila letos je Evropska komisija izdala seznam 19 spletišč, ki se po DSA štejejo kot zelo velike spletne platforme ali iskalniki, med katerimi je tudi Amazon. Zanje veljajo posebna pravila in omejitve, s čimer se ščitijo evropski potrošniki in konkurenca. A Amazon se s tako uvrstitvijo ne strinja.

Zapisali so, da se strinjajo z namenom DSA in da se zavzemajo za zaščito potrošnikov pred nezakonitimi izdelki in vsebinami, a da niso zelo velika spletna platforma. Amazon trdi, da je smisel DSA odpravljanje sistemskih tveganj, ki nastanejo na platformah, ki večino svojih prihodkov ustvarijo z oglaševanjem in katerih glavna poslovna dejavnost je distribucija vsebin. Amazon pa je trgovec, vztrajajo, ki večino prihodkov ustvari iz prodaje izdelkov. Dodajo, da niso niti največji trgovec v EU, zato je njihova vključitev na seznam diskriminatorna in nepravična.

Zato je Amazon vložil tožbo na Sodišče EU, s katero želi doseči spremembo odločitve Evropske komisije. Slednja pravi, da je opredelitev po DSA zelo jasno določena, saj vključuje vse platforme, ki uporabnikom strežejo vsebine, izdelke ali storitve, ki so lahko nezakoniti. Amazon ima več kot 45 milijonov uporabnikov iz EU, kar je meja za opredelitev kot zelo velika spletna platforma.