CDC: Iskanje potnikov s simptomi covida-19 neučinkovito

Matej Huš

13. nov 2020 ob 20:15:01

Ko se je pandemija covida-19 začenjala, so na številnih letališčih uvedli obvezno merjenje temperature potnikom ali druge ukrepe, s katerimi so iskali obolele. V ZDA je tak program potekal od 17. januarja do 13. septembra, ko so ga ukinili. Za to so imeli dober razlog, kaže zadnja raziskava ameriškega Centra za nadzor bolezni (CDC), saj je ukrep potraten in strahotno neučinkovit. SARS-CoV-2 je pač zahrbtna bolezen, ki se lahko kaže z zelo različnimi simptomi ali celo brez njih, poleg tega pa ljudje poznajo metode za izogibanje kontrolam.

Zamisel se sicer sliši dobro. Na letališčih, ki so pomembna vstopna točka v državo, preverimo, ali so ljudje bolni. Slednje ločimo od zdravih in izvedemo epidemiološko preiskavo, da bi ugotovili, kje so se okužili in s kom so se družili, potem pa jim svetujemo nadaljnjo karanteno. A v praksi se je izkazal kot neučinkovit. V tem času so v ZDA na letališčih preverili 766.044 potnikov. Med tem so jih našli 298 s simptomi, ki so terjali nadaljnjo obravnavo. Med njimi so jih za SARS-CoV-2 testirali 35, pozitivnih pa je bilo devet. To pomeni, da so izločili 0,0012 % potnikov. Ali drugače: odkrili so enega obolelega na 85.000 potnikov.

CDC ugotavlja, da se okužba lahko izraža brez simptomov, pa četudi simptomi kasneje nastopijo, so bolniki kužni že pred tem. Zaradi tega so presejalni programi, kjer se spremlja zgolj simptome, neučinkoviti za odkrivanje okuženih, sklepa CDC. Razlogi za nizko število odkritih bolnikov so bili nizka pojavnost bolezni v tistem časovnem obdobju, dolga inkubacijska doba, zelo različen potek bolezni od asimptomatskega do hudih primerov, zanikanje in poizkušanje izmikanja potnikov (denimo z antipiretiki). Kljub temu ugotavljajo, da je bilo zmanjšanje letalskega prometa učinkovit ukrep za upočasnitev širjenja bolezni. Ob tem raziskovalci opozarjajo na tri omejitve študije: vsi potniki s simptomi niso bili poslani k epidemiologom, ker so simptomi lahko nespecifični; vsi tja napoteni niso dobili testa za covid-19; ukrepi so veljali le za potnike iz nekaterih držav. Zaradi tega je možno, da študija podcenjuje število bolnikov s covidom-19, ki so potovali z letali. Še vedno pa drži zaključek, da so jih odkrili malo, kar je merilo za učinkovitost programa.

Od 14. septembra, ko tovrstnega spremljanja simptomov na ameriških letališčih ni več, se proti širjenju bolezni raje borijo z informiranjem o samozaščitnih ukrepih, napotovanjem očitno bolnih k CDC in zbiranjem osebnih podatkov o stikih.