Kitajska s satelitom preizkuša 6G

Matej Huš

8. nov 2020 ob 21:27:50

Medtem ko po svetu šele postavljajo mobilna omrežja pete generacije, kar vključuje tudi Slovenijo, kjer 5G že teče, a na istih frekvencah kot 4G, so Kitajci preizkusili 6G. Kitajci so včeraj na raketi Long March-6 v vesolje poslali 13 satelitov, med katerimi je tudi eden, ki bo služil testiranju tehnologije 6G. V resnici je do standardizacije še dolga pot in prav lahko se zgodi, da tehnične rešitve, ki jih Kitajci preizkušajo, ne bodo našle poti v uradni standard za 6G.

Kitajci z novim satelitom preizkušajo uporabo teraherčnega pasu za komunikacijo, kar obljublja do 100-krat višje hitrosti od 5G, prenos po vesolju z minimalnimi izgubami in z nižjo porabo energije. Pričakujejo, da bo ta tehnologija uporabna zlasti za satelitski internet. Satelit se imenuje UESTC (Star Era-12) po univerzi, kjer so ga razvili (University of Electronic Science and Technology of China).

Z novim satelitom bodo preizkušali komunikacijo v submilimetrskem pasu (100 GHz - 10 THz), kar je med dolgimi infrardečimi valovi in radijskimi valovi. Za zdaj je izstrelitev tega satelita bolj politično-marketinški dogodek, saj so predvsem želeli pokazati svojo tehnološko premoč, a v prihodnosti bo 6G resničnost. Zaradi visokih frekvenc se verjetno ne bo uporabljal za komunikacijo z mobilnimi telefoni in podobnimi napravami, saj je signal močno usmerjen in ima zato slabo pokrivnost, temveč za komunikacijo s sateliti ipd. Tudi atmosfera ni zelo prepustna za ta del spektra, zato ni presenetljivo, da bodo prve poizkuse izvajali v vesolju.