N26 prva žrtev brexita

Matej Huš

12. feb 2020 ob 21:22:49

Priljubljena nemška internetna banka N26, ki nudi svoje storitve v evroobmočju, na Danskem, Švedskem, Islandiji, Norveškem, Švedskem, v Švici in ZDA, je prva vidnejša žrtev britanskega izstopa iz EU. Aprila letos bodo prenehali poslovati v Veliki Britaniji, tamkajšnji komitenti pa bodo morali denar prenakazati drugam in račune zapreti. Prenehale bodo tudi druge storitve, denimo zavarovanja za komitente s plačljivimi paketi ipd. Odpiranje novih računov pa so že ustavili.

V N26 so pojasnili, da po koncu prehodnega obdobja po izstopu Velike Britanije iz EU na Otoku ne bodo mogli več poslovati. V EU lahko banke poslujejo z enotno evropsko licenco (passporting), saj države vzajemno priznavajo licence. N26 ima nemško bančno licenco, ki jim ne bo več omogočala poslovanja v Veliki Britaniji. Seveda bi lahko zaprosili za izdajo britanske licence, kakor imajo na primer ameriško licenco, a so ocenili, da se to ne izplača.

N26 ima trenutno okrog pet milijonov komitentov, od tega naj bi jih bilo po neuradnih podatkih v Veliki Britaniji več kot 50.000. V Sloveniji ima N26 okrog 100.000 ljudi, ocenjujejo strokovnjaki glede na število prijavljenih računov pri FURS-u in deležu prijavljenih računov pri sorodnih storitvah. Tako je za N26 brexit dober razlog, da zapusti Otok, kjer nikoli ni uspela prepričati večjega števila uporabnikov.