AMD najavil Radeone RX 6000

Jurij Kristan

29. okt 2020 ob 07:45:47

Po tednih draženja in ugibanj smo dočakali še zadnje poglavje letošnjega troboja med rdečimi, modrimi in zelenimi: AMDjevo uradno najavo prvih grafičnih kartic na osnovi arhitekture RDNA2. Trojico izdelkov sestavljajo Radeoni RX 6800, RX 6800XT in RX 6900 XT.

Nvidia je z jesenskim lansiranjem Geforcov RTX 30 ljubiteljem računalniške grafike pošteno dvignila apetite in AMD je bil pred zahtevno nalogo, da se tej ponudbi ustrezno postavi po robu, saj že nekaj let caplja za konkurenco. Toda Lisa Su in druščina se očitno izziva niso ustrašili, kajti AMDjeva predstavitev (krajši video povzetek) je izzvenela v podobi grafov, kjer si najnovejši Radeoni in Geforci uravnoteženo izmenjujejo udarce. Razkrite so bile tri kartice z vrha ponudbe: Radeon RX 6800 XT, ki bo s ceno 650 evrov predstavljal neposredno konkurenco Geforcu RTX 3080; njegova malo počasnejša inačica RX 6800 za slabih 600 eur, ki se bo spopadal z RTX 3070; in pa Radeon RX 6900 XT za tisočaka, s katerim se želijo vsaj na videz bosti z Geforcom RTX 3090. Prvi dve kartici bosta na voljo 18. novembra, najdražja pa 8. decembra, ko bomo videli, koliko vode te trditve o hitrostih zares držijo. Cenejši člani družine v srednjem cenovnem razredu naj bi prispeli v prvih mesecih prihodnjega leta.

Novi Radeoni so napravljeni v enakem 7-nanometrskem (TSMC) proizvodnem postopku kot njihovi predhodniki, zato je njihov edini adut nova arhitektura RDNA2, na katero v podjetju stavijo res veliko, saj je nenazadnje tudi temelj njihove prisotnosti v novih Xboxu in Playstationu. Snovalci trdijo, da so zgolj z arhitekturnimi optimizacijami dosegli za več kot polovico boljši učinek na vat glede na prvo različico RDNA, kar bržkone botruje dejstvu, da v razpredelnicah v oči bodejo razmeroma visoke frekvence: obe močnejši kartici imata takt med 2 in 2,2 GHz (boost), ob porabi zgolj 300 W. Toda verjetno bo tema najštevilnejših pogovorov zajeten predpomnilnik v velikosti 128 MB, ki ga v AMDju imenujejo Infinity Cache, in naj bi pripomogel tako k varčnosti kot hitrosti, v zameno za dobršen kos prostora v siliciju. Posebej globoko v RDNA2 se govorci tokrat še niso spuščali. Vse tri kartice so sicer napravljene na osnovi čipa Navi 21 ("big Navi"), pri čemer razlika med RX 6900 XT in RX 6800 XT ni samo v številu senčilnih enot (5120 proti 4608), temveč tudi v odbiranju silicija (binning), kar pomeni, da bodo najdražji primerki verjetno redki, od koder izvira premijska cena. Vse tri kartice imajo 16 GB enakega pomnilnika GDDR6 s prepustnostjo 16 Gbps.

Poglavitna lastnost RDNA2 je nadalje ta, da gre za prvo AMDjevo rešitev, ki zadošča standardu DirectX 12 Ultimate, s čimer so rdeči končno dohiteli Nvidio, ki je s prijemi, kot sta strojni raytracing in DLSS, pozirala od nastopa svoje tehnologije RTX. Radeoni RX 6000 imajo tako vgrajene "ray acceleratorje" za strojno sledenje žarkov v vsakem od svojih compute unitov, seveda pa bo potrebno šele videti, kako učinkovita je AMDjeva izvedba v resnici. Nadejamo se lahko vseh DX12U bonbončkov, kot so še variable rate shading, mesh shaders in sampler feedback; pa podpore DirectStorage APIju, kar je pri Geforcih poznano pod imenom RTX IO in omogoča neposredno nalaganje podatkov iz računalniškega delovnega pomnilnika v grafičnega, mimo centralnega procesorja. V podobno smer cilja tudi tehnologija AMD Smart Access Memory, ki omogoča procesorjem Ryzen najnovejših generacij, da direktno dostopajo v Radeonov pomnilnik. S tem želijo v podjetju logično izkoristiti dejstvo, da imajo pod svojim okriljem tako CPUje kot GPUje. Zanimiva je tudi omemba, da snujejo lastno različico prijema super resolution, torej DLSSa, a še ni jasno, na kakšen način bo implementirana in kdaj prispe.