SpaceX pričenja z javnim preizkusom omrežja Starlink

Jurij Kristan

28. okt 2020 ob 09:04:14

Iz SpaceXa so kontaktirali prve kandidate za javni preizkus satelitskega internetnega omrežja Starlink. Stroški zanje bodo znašali 500 dolarjev za opremo in pa mesečno naročnino stotih dolarjev.

Pred dnevi je nov polet Falcona 9 v Zemljino krožnico uspešno dostavil novih 60 satelitov sistema Starlink, s čimer se je število izstreljenih povzpelo na slabih 900. Toda ob tem je treba upoštevati, da so prvo odpravo že upokojili, obenem pa naprave neposredno po prihodu v vesolje potrebujejo še več tednov, preden se razporedijo v svoje delovne orbite, zato število trenutno operativnih satelitov v resnici šteje okoli 700. To pa je pravzaprav dovolj za pričetek širšega testiranja na področju severne Amerike, kar je Elon Musk napovedal že v začetku oktobra. Od poletja sicer že poteka zaprto preizkušanje, ki je precej skrito, saj pristopna določila uporabnikom nalagajo, naj ne objavljajo podatkov. Toda nekaj podrobnosti je seveda pobegnilo in ljudje so po tem sodeč beležili hitrosti navzdol med 10 in 60 Mbps, ob latenci med 30 in 90 ms; omrežje pa se je že proslavilo z dostavo interneta v odmaknjene rezervate in do reševalnih ter gasilskih ekip v požarih na zahodni obali ZDA. Končno se je zazdelo, da bomo v zameno za tegobe in nevarnosti satelitske megakonstelacije vendarle deležni tudi konkretnih koristi.

Zdaj je očitno na vrsti še beta testiranje za navadne smrtnike, poimenovano Better Than Nothing, saj so tisti, ki so se doslej prijavili nanj na uradni spletni strani, pričeli dobivati elektronsko pošto z navodili za sodelovanje. Za opremo, se pravi satelitski krožnik, njegov podstavek in router, bodo morali odšteti petsto ameriških dolarjev, medtem ko bo mesečna naročnina znašala sto dolarjev. V tem trenutku še ni znano, ali bodo stroški podobni tudi ob polnem lansiranju, so pa ti zneski primerljivi s tistimi, ki jih morajo plačevati uporabniki obstoječih satelitskih komunikacijskih omrežij, kot sta HughesNet in Viasat. Le da so tam deležni precej slabših hitrosti in latenc, ker gre za satelite v bolj oddaljenih krožnicah od Starlinkovih. V SpaceXu sicer obljubljajo prepustnost med 50 in 150 Mbps, ob latenci med 20 in 40 ms. Toda hkrati poudarjajo, da je megakonstelacija še vedno v nastajanju, zato bo prihajalo do prekinitev; pravijo pa tudi, da nameravajo zmogljivosti hitro izboljševati, zato naj bi že v naslednjem letu videli velik preskok - tudi v širjenju področja obratovanja, ki je trenutno še vedno omejeno na severne predele ZDA in južne predele Kanade.