Odstranitev Facebooka pobriše podatke povezanega Oculusovega računa

Jurij Kristan

27. okt 2020 ob 08:16:46

Kdor je povezal svoja uporabniška računa na omrežju Facebook in v VR okolju Oculus, prvega ne sme pobrisati, ker tako izprazni tudi drugega.

Poleti so v Facebooku ljubitelje navidezne resničnosti razburili z zahtevo po obvezni rabi njihovega družbenega omrežja v spregi z Oculusovimi VR naočniki, kar naj bi poskrbelo za kvalitetnejšo rabo in naprednejšo vsebino, a je naletelo na praktično univerzalen odpor širom skupnosti. Čeprav bo združitev Facebookovega in Oculusovega uporabniškega računa za starejše izdelke obvezna šele z letom 2023, pa to že velja za najnovejše, kot je Oculus Quest 2. In nekateri uporabniki so sredi oktobra že poročali o posebni dodani vrednosti storitve, saj jim je podjetje iz nejasnih razlogov blokiralo račun na družbenem omrežju, s čimer je njihov Quest 2 postal drag "obtežilnik za papir". Problem je bil očitno zvečine vezan na uporabniške račune, ki so jih ljudje na Facebooku ustvarili na hitro, zgolj za rabo VR očal, in tako niso zadoščali muhastim zahtevam, ki jih je firma v zadnjih letih uvedla z namenom boja proti lažnih accountom in zlorabam na spletu, kot je verodostojna slikovna identifikacija.

Zdaj se neprijetne novice nadaljujejo, saj se je izkazalo, da sta uporabniška računa tako povezana, da ugašanje Facebookovega napravi neuporabnega tudi Oculusovega - z brisanjem vseh njegovih starejših podatkov, se pravi spiska iger, nakupov in dosežkov. Na to uporabnike, ki so v procesu brisanja FB računa, sedaj opozori novo sporočilo. Zadeva velja seveda zgolj za tiste, ki so že izvedli spajanje obeh uporabniških računov, medtem ko ostali niso na udaru. To pomeni dvoje; imetniki starejših naočnikov morajo res dvakrat premisliti, kdaj bodo naposled stopili pod okrilje družbenega omrežja, in pa - očitno nameravajo Zuckerberg in druščina na ta način uporabnike VR platforme res prisiliti, da se lepo obnašajo tudi na Facebooku in ne pobegnejo nikamor drugam, sicer bo pela šiba.