Kako so Angleži izgubili 16.000 pozitivnih testov na covid-19 zaradi Excela

Matej Huš

6. okt 2020 ob 07:22:01

Angleška agencija za javno zdravje PHE (Public Health England) je priznala, da so zaradi računalniške napake nápak obdelali 15.814 pozitivnih rezultatov testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki so bili izvedeni med 25. septembrom in 2. oktobrom. Šlo je večinoma za bolnike z lažjim potekom bolezni, ki so jih testirali v zdravstvenih domovih in ne v bolnišnicah. Tedensko število okuženih je zato za skoraj 16 tisoč prenizko, prav tako pa niso obvestili približno 50.000 ljudi, ki so bili v stiku z omenjenimi.

Britanski premier Boris Johnson je dejal, da se je zgodila napaka, ko je nekaj podatkov "odrezalo". Sedaj so obvestili ljudi, ki so bili pozitivnih na izgubljenih testih, poteka pa tudi epidemiološka preiskava, torej sledenje in obveščanje njihovih stikov. Zdravstveni minister Matt Hancock je zaradi tega danes sklical izredni sestanek predstavnikov lokalnih oblasti, kjer je pojasnjeval zaplet. Iz PHE sporočajo, da so sami odgovorni za napako, ki jo pripisujejo človeški napaki in informacijskemu sistem. Napaka se je zgodila pri obdelavi podatkov, kjer se preveri, da so vsi vnosi na seznamu pozitivnih unikatni - nekateri ljudje namreč opravijo več testov.

Po neuradnih podatkih je bil kriv kar Excel. PHE zbira podatke iz več javnih in zasebnih laboratorijev in jih ureja, potem pa objavi številke. Sistem zaradi hitre postavitve še vedno ni avtomatiziran. Eden izmed laboratorijev je podatke poslal v datoteki CSV, ki so jo na PHE odprli v Excelu. Medtem ko so datoteke CSV lahko poljubne dolžine, so Excelove datoteke omejene na 1.048.576 ali 65.536 vrstic, odvisno od verzije. Če odpremo daljšo datoteko, se Excel ne pritoži, temveč odvečnih vrstic preprosto ne prikaže. In tako so odpadli nekateri pozitivni testi.

Napaka je tako posledica človeškega in strojnega faktorja. Excel je neprimerno orodje za tovrstne naloge, a se po sili razmer marsikod uporablja. Bi pa vsak kompetenten računalnikar, ki ob uvozu datoteke v Excel videl, da je čisto zadnja vrstica tudi polna, preveril vhodne podatke. A Excela ne uporabljajo le računalnikarji, temveč ljudje, ki se spoznajo na druge stvari.