Skype simultano prevaja!

Matej Huš

16. dec 2014 ob 17:33:00

Microsoft je izdal prvo verzijo Skypa, ki podpira simultano prevajanje govorjenega besedila. Medtem ko so junija kazali prototip, ki je prevajal iz angleščine v nemščino ter nazaj, ima nova verzija izključno podporo za angleščino in španščino. Drugi jeziki bodo še sledili.

Nova verzija je dostopna le tistim, ki so se prijavili v preizkusni program. Za uporabo potrebujemo operacijski sistem Windows 8, 8.1 ter v prihodnosti Windows 10 in aktiviran Microsoft oziroma Skype ID. Če te pogoje izpolnjujemo, lahko preizkusimo Skype Translation Preview. Microsoft je v promocijske namene posnel videoposnetek, kjer se pogovarjata učenki iz ZDA in Mehike, vsaka v svojem jeziku, resno pa so si novost ogledali ter jo preizkusili na Mashable.

Sistem deluje zelo dobro. Navajeni smo, da ga sistemi za strojno prevajanje lomijo ter da prepoznavanje govora ne deluje gladko, a novi Skype je tu resnično izdatno napredoval. Sistem praktično v realnem času prepoznava govorjeno besedilo in ga zapisuje (transkripcija), hkrati pa skrbi za simultano prevajanje in produkcijo govora pri prejemniku. Izberemo lahko celo, ali naj sogovornik tolmačen govor sliši z moškim ali ženskim glasom.

Skype ne bo ostal omejen na španščino in angleščino. Ta jezika sta podprta že od samega začetka zato, ker sta med najpomembnejšimi v svetu in ker je tehnična plat prevajanja med njima sorazmerno enostavna. Nemščina - ki smo jo videli poleti - je nekoliko težja za simultano tolmačenje, ker se glagoli zvrstijo na koncu, zato bomo morali nanjo še malo počakati. Microsoft pač noče izdajati polizdelkov. Je pa prevajanje pisane besede že ta hip mogoče v 40 jezikih, dodajajo v Microsoftu.

Sistem za prevajanje se sproti uči, zato bo povečanje števila uporabnikov pozitivno vplivalo na kakovost prevodov. Sestavljata ga dva osnovna modula, ki imata še cel kup pomožnih servisov. To sta prepoznavanje govora (SR) in strojno prevajanje (MT), podporo pa nudijo sistemi za popravljanje govora (ki prečrta podvojene besede, zloge, polglasniške premore ipd.), ter produkcijo govora.

Za preizkus se prijavite.