Pixel 4 se odklene tudi pred spečim človekom

Matej Huš

20. okt 2019 ob 13:43:10

Googlox novi pametni telefon Pixel 4 ima funkcijo samodejnega odklepanja s prepoznavanjem obraza, kar postaja v novejših telefonih že običaj. Toda pri tem so pustili zijati veliko varnostno luknjo, saj lahko telefon odklenemo, četudi spimo. Z drugimi besedami: če telefon pred naš obraz, medtem ko spimo, postavi nekdo drug, se bo telefon odklenil.

Da je to problem, je Apple že ugotovil, zato njegov FaceID zahteva, da imamo odprte oči. Celo starejši Android 4.1 je zahteval, da pomežiknemo, če se mu je zdelo, da smo preveč nepremični, na primer če gleda v spečega človeka ali v fotografijo. Novi Android je imel v demo verzijah Pixla 4 celo možnost, da zahtevamo, da so oči odprte, ki pa je iz končne verzije izpadla. In ker Pixel 4 nima bralnika prstnih odtisov, je prepoznavanje obraza edini način za biometrični odklep telefona. Ob tem je treba biti pošten in povedati, da s prstnim odtisom prav tako lahko odklenemo telefon spečega človeka, a ga bomo verjetno pri grabljenju za prst zbudili. Po drugi strani pa je človek lahko nezavesten ali mrtev, prav tako pa številne telefone zlahka pretentamo z boljšimi ali slabšimi odlitki prstnih odtisov. Pixel 4 tudi ni edini telefon, ki ima težave s prepoznavanjem obrazov - Samsungov Galaxy S10 se odklene kar s fotografijo.

Google je potrdil, da bo trenutna verzija prepoznavanja obrazov v Pixlu 4, ki ga bodo dobili končni uporabniki. So pa dodali, da bodo Face Unlock še naprej izboljševali. Kdor ne zaupa tej tehnologiji, lahko biometrično odklepanje telefona preprosto izklopi.