Tesla postalo najvrednejše avtomobilsko podjetje na svetu

Dare Hriberšek

2. jul 2020 ob 21:10:59

Podjetje je s prvega mesta izrinilo Toyoto, potem, ko so delnice Tesle za hip dosegle vrednost 1.134 ameriškega dolarja, s čimer je tržna kapitalizacija podjetja dosegla 209,47 milijarde USD, kar je okrogle 4 milijarde več od zneska, ki bi ga dobili, če bi v denar pretopili delnice Toyote. Je pa Tesla s tem po vrednosti prehitela tudi Coca Colo, Paypal (kjer je med soustanovitelji tudi Elon Musk), Disney, Cisco, Merck in Exxon Mobil.

Lep dosežek, zlasti če pomislimo, kako se njihov ustanovitelj občasno s svojim tvitanjem trudi znižati vrednost delnice družbe. Musk je tako v začetku maja objavil, da je vrednost delnic Tesle po njegovem mnenju previsoka, njihova vrednost pa je nato zares zgrmela in kapitalizacijo družbe zmanjšala za 14 milijard USD. Objave na Twitterju so Musku in njegovim podjetjem tudi sicer prinašale precej mešane rezultate.

Sta pa seveda podjetji po svojih dejanskih dosežkih daleč vsaksebi; Toyota je lani prodala 10,46 milijona vozil in zabeležila prihodke nekaj več kot 281 milijard USD. Tesla je na drugi strani s svojih tekočih trakov v zadnjem letu poslala 367.200 vozil, prihodki pa so znašali 24,6 milijarde USD. A borzna vrednost podjetij odraža še nekatere druge kazalnike; pri Tesli je odločilen zlasti potencial bodoče rasti, potem, ko je podjetje vlagatelje s tremi zaporednimi dobičkonosnimi četrtletji očitno uspešno prepričalo v sijajno prihodnost električnega cestnega prevoza.