Playstation Portal je pomožni zaslonček za PS5

Jurij Kristan

27. avg 2023 ob 11:09:39

Sony je predstavil ročno konzolo Playstation Portal, ki pa iger ne zmore poganjati sama, temveč jih zgolj brezžično pretaka s Playstationa 5.

V Kölnu se zaključuje igričarski sejem Gamescom, na katerem smo videli tudi nekaj svežih najav. Pri Sonyju so ga izrabili za uradno naznanitev ročne konzolice Playstation Portal, ki so jo pred meseci sicer že bežno omenili kot Project Q. Naziv "konzola" je tu precej pogojne sorte, kajti Portal sama na sebi iger ne more poganjati, temveč jih lahko zgolj skozi wi-fi pretaka z uporabnikovega Playstationa 5. Idealno naj bi se ta nahajal v istem stanovanju, a podobno kot pri Nvidiinem Shieldu je mogoče tudi pretakanje na večje daljave čez internet, seveda z dodanim zamikom. Glavni značilnosti naprave sta sicer 8-palčni zaslon ločljivosti 1080p in frekvence 60 Hz, ter nadzorna shema, ki z obliko in povratnimi učinki posnema igratorje Dualsense. Prispe "pozneje letos", cena v Evropi bo 220 evrov.

Sony ima s tovrstnim pretakanjem iger s konzol že veliko izkušenj, saj sta tako Playstation Portable kot Vita omogočali streaming s PS3 in PS4/5. PS Portal bo tako zapolnila luknjo, ki je nastala s koncem njune življenjske dobe. Toda njena smiselnost je vseeno vprašljiva, saj ne zna čisto ničesar drugega - predvsem ne zna pretakati s Sonyjevega lastnega oblaka! Pa čeprav bi bila takšna funkcija zaželjena, saj se na telefone od tam še ne da sprejemati iger. Dodatna muha je nekompatibilnost z obstoječimi brezžičnimi slušalkami, saj Portal nima antene Bluetooth, temveč uporablja protokol Playstation Link, za katerega je podjetje najavilo slušalki Pulse Elite in Pulse Explore. Ima pa vsaj še 3,5 mm zvočno vtičnico.