WWDC 2019: Applove novosti

Matej Huš

3. jun 2019 ob 23:14:41

Danes je v San Joseju potekala vsakoletna World Wide Developers Conference, na kateri Apple predstavi novosti v svoji programski in strojni opremi. Ena izmed odmevnejših novosti, ki pa smo jo pričakovali, je bila napoved ukinitve iTunesa. Storitev, ki je v veliki meri pomagala zgraditi Applov imperij, se poslavlja. Apple ima dovolj specializiranih storitev (Apple Music, Apple TV in Apple Podcasts), da iTunesa ne potrebuje več. Z nami je bil od leta 2001 in je predstavljal prvo resno in zakonito alternativo Napsterju in drugim programov za deljenje MP3-jev. Nikoli ni bil mišljen zgolj kot orodje za urejanje glasbene zbirke, temveč je omogočal tudi nakupovanje skladb prek interneta, uvažanje glasbe iz drugih virov ter sinhronizacijo v oblak. Od kar je leta 2015 izšel Apple Music, je postalo jasno, da skuša Apple uporabnike iTunesa prestaviti nanj. To se bo sedaj dokončno udejanjilo. Uporabniki bodo lahko svoje vsebine prenesli v Mac Finder.

Apple je predstavil tudi nov operacijski sistem iOS 13, ki bo prvikrat prinesel temen slog. Dark Mode je lani prispel v macOS Mojave, sedaj pa pride še v prenosne naprave. Novih funkcionalnosti sam po sebi ne prinaša, temveč gre za vizualno spremembo in v nekaterih primerih nekoliko daljšo avtonomijo. Ne velja pa to za iOS 13, ki ima še precej drugih novosti. Operacijski sistem, ki ga bodo Applove naprave dobile same, prinaša vrsto izboljšav v praktično vseh aplikacijah. V elektronski pošti bo moč utišati nekatere pogovore, v zemljevidih bo laže najti shranjene lokacije ter laže iskati ceste in znamenitosti. Opomniki so prenovljeni, dobili pa so sposobnost razumevanja naravnega govora. Tipkovnica je dobila možnost tipkanja s kretnjami (swiping), na iPade pa prihaja novi Split View. K temu dodajmo še standardne navedbe o boljši odzivnosti, 30 odstotkov hitrejšemu odklepanju s FaceID, 50 odstotkov manjših aplikacijah (po velikosti) in dvakrat hitrejšemu zaganjanju.

Novi macOS 10.15 (z iOS še nista zlita) prinaša podobne novosti kakor iOS 13. V osrčju je Project Catalyst, ki omogoča razvijalcem aplikacij za iPad te enostavneje prenesti na macOS. Apple si z novo iniciativo še vedno prizadeva, da bi poenotil razvoj aplikacij za vse svoje naprave. Tako macOS 10.15 prinaša nekaj aplikacij, ki so bile doslej rezervirane za iOS, denimo Apple Music, Apple Podcasts in Apple TV (logično, ker se iTunes poslavlja). Find My app združuje Find My Phone in Find My Friends, Screen Time pa bo omogočal časovne omejitve dela s posameznimi aplikacijami in ogled statistike. Končna verzija pride jeseni.

Nova programska oprema za pametne ure watchOS 6 prvikrat prinaša podporo za App Store na pametne ure. To pomeni, da bo odslej z ure moč pregledovati in nalagati aplikacije. K temu sodi tudi razvoj aplikacij izključno za Apple Watch, medtem ko je bilo doslej nujno imeti še del za iOS. Apple je nekaj svojih aplikacij na watchOS že poslal, denimo Voice Memos, Calculator ali novo Audiobooks.

Mac Pro je dočakal prenovo. V končno bolj tradicionalni obliki (zbogom, valj), ki sicer spominja na strgalo za sir, najdemo 8-jedrni Intelov procesor, 32 GB pomnilnika, 256 GB SSD, grafični čip AMD Radeon Pro 580X in ceno 6000 dolarjev. Možne so seveda razširitve, denimo do 1,5 TB pomnilnika, grafika Radeon Pro Vega II, več prostora itd. Na voljo je tudi nov zaslon Pro Display XDR, ki ima 32 palcev in stane 5000 dolarjev. Oboje je namenjeno uporabnikom, ki vedo, zakaj bi plačali toliko denarja.