Skorajšen konec selitve naših osebnih podatkov v ZDA?

Dare Hriberšek

10. sep 2020 ob 16:41:16

Irski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov je pričel preiskavo o tem, kako Facebook seli podatke evropskih uporabnikov v ZDA. Preiskava je posledica poletne odločitve Sodišča EU (ECJ), ki je je razveljavilo odločitev Evropske komisije (EK), s katero je ta ugotovila, da je zaščita osebnih podatkov v ZDA primerljiva evropski. Prav ta odločitev EK je Ameriškim spletnim podjetjem za nekaj let podaljšala možnost izvoza osebnih podatkov, potem, ko je ECJ s še starejšo odločbo iz leta 2015 razveljavilo dogovor EK in ZDA o t. i. varnem pristanu. Za tak razplet sta posredno zaslužna spletni aktivist Max Schrems, ki se je spustil v sodne spore s Facebookom in irskim pooblaščencem, pa seveda Edward Snowden, ki je priskrbel podatke o tem, kako so podatki Facebookovih uporabnikov vsak trenutek dostopni uslužbencem ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA).

Irski pooblaščenec sicer bdi nad Facebookovimi praksami glede osebnih podatkov uporabnikov iz držav članic EU, v primeru kršitev GDPR pa lahko podjetju naloži tudi kazen, ki lahko seže vse do štirih odstotkov njegovega letnega globalnega prometa. Še huje pa je, da s tokratno preiskavo irskega pooblaščenca Facebooku (pozneje pa še tisočem drugim ameriškim podjetjem, zagotovo pa vsaj še Googlu) grozi, da bo moral popolnoma spremeniti svoj koncept hrambe podatkov, ki jih sedaj prosto preseljuje po podatkovnih centrih okoli sveta. Povedano drugače, dokler pooblaščenec ne izda pozitivne odločbe, ki bo Evropejcem zagotavljala, da so njihovi podatki varni pred očmi Američanov, bodo vsi ti podatki morali ostati na evropskih tleh. Ker se od zadnje odločbe ECJ stvari glede početja ameriških tajnih služb niso kaj dosti spremenile, je taka odločba malo verjetna.

Facebook ima zdaj čas do konca meseca,da odgovori na pooblaščenčeve poizvedbe, odločitev slednjega pa naj bi bila znana do konca leta. Odločitev seveda še ne bo dokončna, vse skupaj lahko v presojo znova dobi sodišče.