Western Digital ne ve, kaj pomeni RPM

Matej Huš

8. sep 2020 ob 20:11:03

Pri diskih je, vsaj tako je velik del kupcev verjel, označevanje jasno. RPM pomeni število obratov na minuto (revolutions per minute) in predstavlja frekvenco, s katero se vrtijo plošče. A Western Digital si je celo tako nedvoumno metriko predstavljal po svoje. Njihovi diski, ki imajo oznako "5400 RPM Class", se v resnici vrtijo s 7200 obrati na minuto. A tako v specifikacijah kakor celo v atributih SMART piše 5400 RPM.

To ni povsem nedolžno zavajanje, saj višja frekvenca ne prinaša le krajših dostopnih časov, temveč predvsem več hrupa, porabe energije in s tem povezanega segrevanje, v končni fazi pa vpliva tudi življenjsko dobo diskov. Na redditu so ugotavljali, da diski iz družine WD Red Network Attached Storage oddajajo zvok s frekvenco 120 Hz, kar ustreza 7200 RPM. Če bi se vrteli s 5400 RPM, bi bila ta frekvenca 90 HZ, in seveda vsi višji harmoniki.

Odziv iz Western Digitala je bil neprepričljiv. Zapisali so, da že leta hitrost označujejo kot "razred RPM" in ne dejanskega vrtenja plošč. Prav tako v opis vključijo natančne podatke o porabi energije, hitrosti prenosa podatkov in hrupu, tako da kupci vse pomembne informacije vidijo. To drži, a vseeno je sila nenavadno izumiti novo definicijo, kaj pomeni RPM.

Le nekaj mesecev je od afere, ko je Western Digital prodajal diske s tehnologijo SMR, ne da bi to razkril. Ti so zaradi načina zapisa podatkov v nekaterih primerih bistveno počasnejši, zato so neprimerni za NAS, za kar pa jih je Western Digital vseeno tržil.