Seagate ukinja 2,5-palčne trde diske s 7200 rpm

Matej Huš

4. mar 2013 ob 11:17:04

Počasi se dogaja prehod od klasičnih trdih diskov k SSD-jem, a vsake toliko časa vidimo kakšen občuten korak. Enega bo napravil Seagate, ki bo letos prenehal izdelovati trde diske za prenosne računalnike, ki se vrtijo z več kot 5400 obrati na minuto. To pomeni, da se s koncem leta poslavljajo 2,5-palčni trdi diski z 7200 rpm. Na področju trdih diskov večjega formata za namizne računalnike ne bo sprememb.

Seagate pojasnjuje, da so se za spremembo odločili zaradi novih razmer na trgu. Kdor ima namreč debelejšo denarnico, da si lahko privošči cene okrog evra na gigabajt, seveda v prenosnikih poseže po SSD-jih, ki so bistveno hitrejši in varčnejši. Kdor tega na potrebuje, bržkone ne bo opazil razlike v hitrosti med diski, ki se vrtijo s 5400 ali 7200 rpm. Slednji so povrhu še večji porabniki električne energije in so že od nekdaj veljali za bolj luksuzne diske, ki smo jih našli samo v dražjih prenosnikih. S padajočimi cenami SSD-jev je razumljivo, da v njih sedaj najdemo slednje.

Seagate še nima SSD-jev za domače uporabnike, so se pa letos pa so odločili prodreti na ta trg. Poleg tega polagajo velike upe v hibridne pogone, kot je njihov Momentus XT. Ta ima klasični trdi disk, kjer se plošče vrtijo s 7200 rpm, družbo pa mu dela 8 GB SLC bliskovnega pomnilnika. V hibridnih pogonih vidimo le en disk, vezje in algoritmi pa skrbijo, da so pogosto uporabljeni podatki na SSD-ju, ostali pa na trdem disku. V realnosti so hibridi sicer še vedno opazno počasnejši od pravih SSD-jev, resna konkurenca pa so dvodiskovne rešitve SSD-ja prek mSATA/M.2 in klasičnega trdega diska (ki so hitrejše od Samsungovega hibrida). In če ne bodo svojih hibridov hitro pohitrili, jih bo povozil čas, saj bodo v nekaj letih verjetno ceno SSD-jev toliko padle, da hibridi ne bodo več smiselni.

Edina večja proizvajalca 7200 rpm-diskov za prenosne računalnike ostajata Western Digital in manjša Toshiba.