Western Digital prinaša helij v domače diske

Matej Huš

2. mar 2016 ob 22:31:52

Diski s helijem so med nami že od leta 2013, a so bili doslej namenjeni zlasti uporabi v strežniških oziroma poslovnih okoljih. Sedaj je Western Digital predstavil "svoj" prvi s helijem polnjen disk, ki je namenjen domači uporabi. Pravzaprav jih je cel kup.

S helijem polnjene diske je leta 2013 predstavil že HGST, ki je Western Digitalova podružnica, in ta je odtlej izdala še dve generaciji tovrstnih diskov, ki so vmes prilezli do kapacitet 10 TB. Novi Western Digitalovi diski, ki se prodajajo pod to blagovno znamko, so iz družin WD Red, WD Red Pro in WD Purple ter so namenjeni vgradnji ter tudi My Cloud, My Book in My Book Duo, ki označujejo zunanje diske. Western Digitalovi diski bodo imeli kapaciteto 8 TB in nekaj HGST-jevih komponent, a ne bodo zgolj preimenovani modeli Ultrastar iz HGST.

Novi diski bodo imeli plošče, ki se bodo vrtele s 5400 ali 7200 (verzija Pro) obrati na minuto in ki bodo imele kapaciteto 1,33 TB. Helij se uporablja, ker je lažji od zraka, zato lahko v ohišje stlačijo več plošč bliže skupaj. Podrobnih specifikacij Western Digital še ni razkril, je pa jasno, da novi diski ne bodo poceni. Na primer helijev My Book s kapaciteto 8 TB bo stal 300 dolarjev. To je več, kot staneta dva 4-TB zunanja disk in tudi več, kot stanejo Seagatovi 8-TB diski s tehnologijo SMR.