Tudi Facebook v boj z Applovim oderuštvom?

Dare Hriberšek

28. avg 2020 ob 12:50:39

Potem ko so pri podjetju Epic nedavno začeli vojno z Applom zaradi višine provizij pri nakupih prek njihove tržnice, je zdaj na njihovo stran kot kaže stopil še Facebook. Njihova nova funkcionalnost, nekakšen napovednik spletnih dogodkov, namreč omogoča tudi nakup vstopnic. Z njim so želeli podjetjem, influencerjem in drugim omogočiti prirejanje plačljivih spletnih dogodkov, da bi si s tem nekoliko povrnili izpad dohodkov zaradi pandemije COVID-19.

A kot je znano, si Apple brezsramno odreže 30 % marže, tudi ko gre za nakupe v samih aplikacijah, zato so pri Facebooku želeli uporabnike pri nakupu vstopnic o tem obvestiti. Apple jim je to preprečil, sporočilo so morali odstraniti. Apple pri tem citira pravila App Stora, ki pravijo, da razvijalci ne smejo objavljati za uporabnike nepomembnih sporočil. Mimogrede, na Googlovi tržnici Play je Facebook želel objaviti sporočilo, da si sami ob nakupu ne jemljejo provizije, a se to tudi tam ne prikazuje.

Pri Facebooku še pravijo, da so z Applom poskušali doseči dogovor o nični marži, da bi ves zaslužek šel v žepe prirediteljev, a za kaj takega ni bilo posluha. Kakorkoli, razprava o politiki tržnic z aplikacijami se s tem nadaljuje, utemeljenost Applovega vztrajanja pa bo v prihodnosti preizkušala tudi Evropska komisija, ki je letos o tem začela preiskavo.