Toshiba se je dokončno poslovila od prenosnikov

Jurij Kristan

10. avg 2020 ob 23:10:41

Toshiba je Sharpu prodala preostalo petino svojega deleža v prenosniški podružnici Dynabook, s čimer se je podjetje, ki je nekoč proizvajalo legendarne prenosne računalnike, iz tega segmenta naposled povsem umaknilo.

Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja je bila Toshiba pojem med znamkami prenosnih računalnikov z linijami izdelkov, kot sta bili Toshiba Satellite in Portege. Japonska multinacionalka si pravzaprav lasti pionirske zasluge pri snovanju laptopov, saj je njena nalepka na prelomnem T1100, ki so ga leta 1985 najprej lansirali v Evropi. Japonci še vedno radi pravijo, da gre za prvi prenosnik na platformi IBM PC, a pravilneje bi bilo reči, da je šlo za prvi tržno uspešni izdelek te sorte s poklopnim ohišjem. Tako prenosne naprave kot clamshell dizajn smo namreč videli že pred tem, le da v bolj omejenem obsegu. V 35 letih od tedaj je podjetje napravilo impresiven spisek notesnikov, toda po letu 2000 so vedno manj inovirali in tekmeci, kot so takrat še vzhajajoči Lenovo, pa Dell, Apple ter HP, so Japonce naposled dohiteli in v preteklem desetletju povsem nadigrali. Toshiba je še leta 2011 prodala 17,7 milijona naprav, pred tremi leti pa manj kot desetino tega.

Leta 2015 se je firma znašla tudi sredi škandalov z računovodskimi goljufijami in v finačnih škripcih, ki so sprožili korenito reorganizacijo. Del tega je bila leta 2018 tudi prodaja 80,1-odstotnega deleža v oddelku za prenosnike korporaciji Sharp, za samo 36 milijonov dolarjev. Novi lastniki so ga globalno preimenovali v Dynabook (kar je bila poprej sicer lokalna japonska oznaka). Ob tem je imel Sharp tudi pravico odkupa preostanka, ki se jo je letos poleti očitno odločil uveljaviti in v Toshibi so v začetku avgusta prižgali zeleno luč. S tem Toshiba dokončno zapira poglavje, po katerem jo je bržkone poznalo največ računalničarjev. Seveda pa to ni edini uporabniški segment, v katerem so prisotni, saj ponujajo še razne sorte zaslonov in televizorjev, pa predvajalnike ploščkov in shrambe podatkov; v splošnem pa široko bero naprav sodobne elektronike, od strojev za medicinsko diagnostiko do prometnih semaforjev. Oddelka za jedrski inženiring pa so se nedavno prav tako znebili.