Samsungovi prenosniki se poslavljajo iz Evrope, Toshiba zmanjšuje obseg proizvodnje

Primož Resman

24. sep 2014 ob 01:16:45

Android Central prek PC Advisorja poroča o nekoliko presenetljivi Samsungovi odločitvi, da preneha s prodajo svojih prenosnikov v Evropi. Odločitev obsega vse prenosnike, tako Chromebooke, kot z Windows opremljene in v veliko primerih zelo dobro opremljene prenosnike iz serije Ativ Book. Ni povsem jasno, kaj se bo zgodilo z Windows opremljenimi tabličnimi napravami iz serije Ativ Tab, a uradna najava izrecno govori o prenosnikih, vključno s Chromebooki. PC Advisor ob Samsungu izpostavlja Sony, ki je februarja ukinil znamko Vaio, je prestrukturiral divizijo televizorjev ter je še vedno v slabem finančenm položaju. A Sony morda ni pravo podjetje, ki bi se ga lahko omenjalo tukaj, saj imamo še eno dobro znano žrtev, ki se je zgodila pred le nekaj dnevi.

Pri Toshibi so pretekli teden objavili, da bodo v oddelku za osebne računalnike odpustili kar 900 ljudi in ga tudi prestrukturirali, kar bo pomenilo nekaj manjšo prodajo. Zaradi tega se bodo od zdaj naprej posvečali predvsem poslovnim trgom, ki so bolj dobičkonosni. Ni še povsem jasno, kateri trgi, namenjeni široki potrošnji, bodo izginili, saj Toshiba proizvaja več serij prenosnikov, od najcenejših Satelitteov prek bolj kakovostnih Portegejev vse do vrha ponudbe, KIRAbookov in serije Dynabook za japonski trg. Obenem lahko sledijo Samsungu in ukinijo le določena geografska tržišča ter se osredotočijo na najbolj dobičkonosne.

Pri Samsungu so povedali, da ves čas ocenjujejo situacijo na tržišču ter da bi lahko v prihodnosti videli dodatne objave, tudi npr. vrnitev na evropsko tržišče s prenosniki, medtem ko pri Toshibi zatrjujejo, da ne bodo ukinili oddelka za osebne računalnike, saj še vedno prinaša dobiček in znanje podjetju. Oboji se bodo zgolj osredotočili na najbolj dobičkonosna področja. Podatkov o odpuščanju oz. prestrukturiranju v zvezi s prenosniki pri Samsungu še ni.