Amazon izstrelil prva satelita za svojo konstelacijo

Matej Huš

7. okt 2023 ob 16:56:46

Amazon je včeraj v orbito poslal prva satelita, sicer še v fazi delujočih prototipov, ki bosta sestavljala konstelacijo Kuiper. Z njo želi Amazon konkurirati SpaceX-ovemu Starlinku pri nudenju širokopasovnega dostopa do interneta. Satelita z neizvirnima imenoma Kuipersat-1 in Kuipersat-2 bosta krožila v orbiti 500 kilometrov nad površjem, kjer ju bodo uporabljali v testne namene. Najprej bodo preverili njuno delovanje, nato bosta razprla sončne celice, sledil pa bo preizkus dostopa do interneta na Zemlji z uporabo teh satelitov.

Amazonov podpredsednik za projekt Kuiper Rajeev Badyal je ob tem dejal, da sta to prva satelita, ki ju je Amazon kdajkoli poslal v vesolje. Načrti so sicer bistveno velikopoteznejši, saj naj bi v naslednjih šestih letih projekt Kuiper dobil 3236 satelitov. Polovico jih bodo izstrelili do leta 2026 - to zahteva regulator -, že konec prihodnjega leta pa bo Kuiper regionalno že začel nuditi dostop do interneta. S tem bo sledil Starlinku, ki ima v orbiti že okoli 5000 satelitov, in tudi OneWebu, ki jih ima 650.

Kuipersat-1 in Kuipersat-2 sta v vesolje odbrzela včeraj ob 20.06 po slovenskem času. Izstrelili so ju z raketo Atlas 5 proizvajalca United Launch Alliance. Satelita tehtata 600-700 kilogramov in sta bila edini tovor na raketi.