Nvidia prehitela Google in Amazon

Matej Huš

16. feb 2024 ob 16:02:04

Eksplozivna rast cene Nvidiinih delnic se na valovih razmaha umetne inteligence nadaljuje, s čimer je Nvidia postala že tretje največje podjetje v ZDA in četrto največje na svetu, če štejemo le tista, za katere so podatki javno dostopni. Ta teden je Nvidiina tržna kapitalizacija prehitela Googlovo (oziroma Alphabetovo), saj je dosegla 1,83 bilijona dolarjev. Google je vreden 1,82 bilijona dolarjev, Amazon pa 1,75 bilijona dolarjev. Amazon je prehitela dan pred tem.

Nvidia je vse od začetka zadnjega buma umetne inteligence najljubše podjetje vlagateljev, ker je povpraševanje po njenih čipih izjemno. Prihodki podjetja temu ustrezno rastejo in so se v minulem četrtletju v primerjavi z lanskim obdobjem povečali za več kot 200 odstotkov. Zato ni presenetljivo, da je tudi cena delnice v zadnjih 12 mesecih pridobila 221 odstotkov. Čeprav je Google porasel za 55 odstotkov, je to v primerjavi z Nvidio zanemarljivo.

Prihodnji teden v sredo bo Nvidia objavila poslovne izide za zadnje četrtletje lanskega leta. Analitiki pričakujejo nadaljnjo rast prihodkov, ki je že vračunana v borzne cene. Prihodki naj bi znašali okrog 59 milijard dolarjev (v celem letu), kar je 118 odstotkov več kot leto pred tem.

Hkrati pa je Nvidia danes razkrila, da ima deleže v majhnih podjetjih, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Največ - kar 173 milijonov dolarjev - je vreden Nvidiin vložek v ARM, ki ga je v preteklosti tudi neuspešno poizkušala prevzeti. Nvidia pa ima lastniške deleže še v drugih podjetjih, denimo SoundHound AI, Nano-X Imaging in TuSimple Holdings. Tista, ki kotirajo na borzi, so po razkritju pridobila tudi 50 odstotkov vrednosti in več.