Japonci prodajajo ARM

Matej Huš

24. jul 2020 ob 15:24:19

Pred štirimi leti je japonski konglomerat Softbank kupil tehnološko podjetje ARM, ki je znano po arhitekturi istoimenskih procesorjev za varčne mobilne naprave. Za britanskega paradnega konja so odšteli 23,4 milijarde funtov in v svoj širok asortiment dejavnosti dodali še intelektualno lastnino s področja procesorjev. Sedaj se ARM ponovno prodaja, zanj pa naj bi se ogrevala Nvidia, Apple pa ne.

Softbank je gigant, ki ima v lasti tudi Boston Dynamics, Sprint, delež v Uberju in še v številnih drugih, manj tehnoloških podjetjih. ARM ne sodi med proizvajalce procesorjev, temveč ima v lasti intelektualno lastnino, saj razvija tehnološki dizajn čipov ARM Cortex, potem pa licence prodaja komurkoli, ki ga zanima proizvodnja teh čipov. Nekateri jih proizvajajo za lastne potrebe, drugi jih prodajajo naprej, kar seveda terja ustrezne, različne licence. ARM je v zadnjih štirih letih postal še uspešnejša znamka, a ga Softbank prodaja predvsem zato, ker potrebuje sredstva. Njihove investicije v Uber, WeWork in naprimer OneWeb, ki je šel kar v stečaj, so med koronakrizo nasedle in pridelujejo visoko izgubo. Softbank želi prodati za 41 milijard dolarjev naložb, s čimer bi pokrila izgube in odkupila lastne delnice, ki trenutno kotirajo pod knjigovodsko vrednostjo.

Softbank se je o prodaji ARM-ja pogovarjal z Applom, ki se ni odločil za nakup. To je razumljivo, saj je Apple ravnokar napovedal prehod na čipe ARM v svojih računalnikih. Če bi imeli ARM še v lasti, bi bila to tako visoka koncentracija, da bi protimonopolni regulatorji težko dovolili tak prevzem ali pa bi vsaj postavili kup omejitev. ARM namreč prodaja še številnim drugim podjetjem. Nvidia, ki jo sicer ARM resno zanima, je proizvajalec čipov in tudi imetnik ARM-jevih licenc, a je precej manj pomemben igralec od Appla. Nvidia predvsem proizvaja grafične čipe, kjer ARM ni relevanten.

Ob tem obstaja zelo realna možnost, da Softbank na koncu ARM-ja ne bo prodal ali pa bo izvedel javno ponudbo delnic in podjetje poslal na borzo. Vse skupaj močno skrbi Britance, saj je ARM vse od prevzema s strani Japoncem povečeval število zaposlenih v Veliki Britaniji. Če jih je bilo leta 2016 1700, jih je bilo lani 2700, izmed katerih je 75 odstotkov tehničnega kadra. Softbank se je zavezal, da bo do leta 2021 na Otoku zaposloval 3500 ljudi, od 70 odstotkov tehničnega kadra. Obstaja pa tudi možnost delne odprodaje podjetja, zlasti dela za IoT.