Navijanje Ryzen Threadripperjev 7000 uniči varovalko

Matej Huš

15. dec 2023 ob 07:36:54

Ta teden je na internetu završalo ob objavi posnetka zaslona iz BIOS-a, ki uporabnika obvesti, da bo navijanje procesorja AMD Ryzen Threadripper 7000 uničilo garancijo. AMD je sicer hitro pojasnjeval, da to ne drži, a je hkrati potrdil, da se navijanje procesorja neizbrisljivo vtisne vanj. Procesorji Ryzen Threadripper Pro 7000 (Storm Peak) in 7000 (brez Pro) imajo vgrajene varovalke, ki ob navijanju pregorijo. AMD bo torej vedel, da je bil procesor navit.

Ob tem sicer AMD miri, da so nekrite le poškodbe, ki nastanejo zaradi navijanja. Če je procesor poškodovan ali uničen iz drugih razlogov, četudi je bil navit, to ne bo vplivalo na priznanje garancije. Seveda pa ne razkrivajo, kako se odločijo, ali je procesor poškodovan zaradi navijanja ali ne. A trenutno ni zaslediti primerov, ko bi kupcem odrekali garancijo zaradi navijanja, torej se zdi AMD zelo spravljiv.

Razlog za grozeče napise v BIOS-u so proizvajalci matičnhi plošč, ki so uradno AMD-jeve opozorilo (Precision Boost Overdrive) še malce ozaljšali in zabelili z dodatki ODM-jev (original design manufacturer). AMD si sedaj prizadeva urediti zmedo in poskrbeti, da bodo v BIOS-u le njegova opozorila. AMD torej ve, da je bil procesor navit, a načeloma ne komplicira, če ga ni to res očitno uničilo.

To v resnici ni nova pogruntavščina, saj so že kakšne prejšnje generacije uporabljale enak način z varovalkami za zaznavanje navijanja. To so na primer Threadripperji Pro serije 5000 WX.