Je mogoče blažiti tudi hrup, ki prihaja skozi odprta okna?

Jurij Kristan

12. jul 2020 ob 22:02:36

Singapurski inženirji so se lotili aktivne nevtralizacije mestnega hrupa, ki vdira skozi odprta okna, na podoben način, kot to počno slušalke, in prišli do spodbudnih rezultatov.

Aktivno blaženje hrupa v slušalkah poteka tako, da naprava zaznava zunanji trušč in nato proizvede "dušilni" zvok, katerega zvočni valovi imajo ravno nasprotno fazo od hrupa, s čimer ga ob interferenci uničijo. Prijem je s področja zvočne periferije prodrl tudi drugam, na primer v letala in pa avtomobile, kjer znamo z zvočniki ublažiti hrup motorja. Raziskovalci s singapurske Tehnološke univerze Nanyang pa so se odločili pristop preizkusiti kar na odprtih oknih, da bi tako morda ob zračenju zmanjšali jakost zvoka mestnega vrveža. Uporabili so 24 majhnih zvočnikov, razporejenih v mrežo 3×8, in prišli do spodbudnih rezultatov.

V frekvenčnem spektru med 300 in 1000 herci, kjer se nahaja večina mestnega hrupa, so jakost uspeli zmanjšati za približno polovico, oziroma okrog deset decibelov. To pomeni razliko med prometnim direndajem pri 60 dBA in mestnim ozadjem pri 50 dBA. Optimizem vliva ugotovitev, da velikost notranjih prostorov nima znatnega vpliva na uspeh. Inženirski problem ostaja še nekaj nižjefrekvenčnega hrupa v okolici 200 hercev, kamor pade zamolkel zvok težjih tovornjakov. V ta namen bi potrebovali večje zvočnike, ki pa bi bili že moteči. Nasploh gre šele za tipanje področja, kajti v tem trenutku obstaja v tej smeri več precej enostavnejših in bolj praktičnih rešitev - na primer raba slušalk. Toda z vztrajno miniaturizacijo se bližamo času, ko bo mogoče "zvočne rešetke", oziroma mreže majhnih zvočnih virov, vgrajevati vsepovsod, s čimer se bomo nemara lahko spopadli s hrupom tudi tamkaj, kjer je bilo to doslej nemogoče.