Ptice kot ustvarjalke glasbe

Primož Resman

22. sep 2009 ob 20:36:11

Naslov je sam po sebi logičen, saj vsi vemo, da so ptice pevke zmožne odžvrgoleti čudovite napeve, sploh če se zatečemo v mirno naravo, kjer ni mestnega hrupa. A ptice so lahko očitno tudi vir glasbe, brez da bi odpirale kljunčke. Brazilski glasbenik in režiser Jarbas Agnelli je v lokalnem časopisu zagledal sliko, na kateri so ptice sedele na vzporednih žicah, kar mu je nemudoma predstavljalo note na notnem črtovju.

Iz same radovednosti, kako bi melodija zvenela, jo je uglasbil s ksilofonom, fagotom, oboo in klarinetom, čeprav priznava, da to morda ni najbolj originalna ideja. Vseeno je rezultat prijetna in mirna melodija, ki pa traja zgolj minuto. Gospod Agnelli za melodijo ne jemlje zaslug, saj pravi, da je avtor jata ptic, ki se je usedla na žice. Ritem je interpretiral sam iz položaja not, saj seveda manjkajo pokončne črte, taktnice, ki sicer določajo ritem.

Nastalo melodijo je poslal tudi fotografu, ki je sliko posnel, ta pa je melodijo nato posredoval uredniku časopisa, ki je poskrbel, da so z gospodom Agnellijem opravili tudi intervju za časopis, ki je bil vir notnega zapisa. Uživajte v poslušanju.

Ko bi bile žice vsaj nekoliko daljše...