Nič več belih in črnih seznamov

Matej Huš

7. jul 2020 ob 14:18:20

Pred davnimi leti, ko so bili diski (ter optične enote itd.) še na vodilu ATA, se je uveljavila terminologija master/slave. Podobno terminologijo uporabljajo tudi v nekaterih drugih segmentih, denimo pri podatkovnih bazah, urah in celo pri lokomotivah. Da ima takšna terminologija prizvok iz nekih drugih časov suženjstva, ki ni več primeren, ni nov očitek. Že leta 2003 so mestne oblasti v Los Angelesu pozvale proizvajalce, naj terminologijo spremenijo (alternative bi bile primarno/sekundarno, primarno/replika), a poziv na veliko razumevanja ni naletel. Global Language Monitor je oznaki master/slave leta 2004 razglasil kot najbolj politično nekorekten termin. A časi so se spremenili.

Drupal je leta 2014 povzel terminologijo primary/replica. Leta 2018 je Redis začel uporabljati isto terminologijo, Chromium je sledil lani. Enako so storili tudi v Pythonu, PostgreSQLin še kod. Ni presenetljivo, da je termin letos med protesti Black lives matter ponovno vzpodbudil debate, ali je čas za spremembo. Minuli mesec je Github začel iskati alternative za ta in podobne izraze. V drevesni strukturi so glavno vejo preimenovali iz master v main.

Tudi termina whitelist in blacklist so ponekod zamenjali. OpenShift in britanski National Cyber Security Centre sta ju nehala uporabljati, in sicer sedaj obstajata allow list in deny list. Zadnji, ki je nehal uporabljati blacklist/whitelist in master/slave, je MySQL, kmalu pa naj bi sledil še Twitter. Tudi hekerje pogosto označujemo kot white-hat in black-hat, odvisno od tega, ali svoje znanje zlorabljajo v slabe namene ali ne. Na to je opozoril Googlov David Kleidermacher. Pričakovano je sledila žolčna debata, v kateri so nekateri poudarjali tudi, da jih oznake kot take ne motijo, drugi pa so izpostavljali podtone takšnih izrazov.

Kot poudarja Regynald Augustin, seveda ne gre le za izraze, ki se nanašajo na barvo ali suženjstvo. Cilj je uporabljati jezik, ki je čim bolj vključujoč. Tako se predlaga, da bi namesto grandfathered uporabljali legacy status, namesto dummy value pa placeholder value. Ali se bo terminologija spremenila, pa je na koncu odvisno od ljudi, ki jo uporabljajo.