Windows star 25 let!

Matej Huš

20. nov 2010 ob 10:13:38

Pred četrt stoletja, 20. novembra 1985, je izdal Microsoft prvo verzijo svojega 16-bitnega grafičnega okolja, s katerim je poizkusil na osebne računalnike na platformi PC prinesti večopravilni grafični vmesnik. Takrat je namreč že bilo jasno, da prihodnost ne leži v ukazni vrstici, koder bi si morali uporabniki zapomniti vsak ukaz, ampak v grafičnem okolju, koder bo mogoče premikanje s tipkovnico in miško. Windows 1.0, ki so mu sledile podverzije vse do 1.04, tudi s podporo za druge velike evropske jezike poleg angleščine, ni bil dih jemajoč uspeh.

Tudi Windows 2.0, ki je izšel dve leti pozneje, še ni osvojil širokih ljudskih množic, čeprav smo na njem lahko poganjali prve verzije Worda in Excela, prvikrat imeli okna prekrita eno nad drugim ter uporabljali terminologijo Minimiraj in Maksimiraj. Velik uspeh je Microsoft požel s tretjo inkarnacijo, ki je izšla leta 1990, čeravno je bil videz podoben prvima. V dveh letih so prodali 10 milijonov kopij, kar je za tisti čas impresivna številka. Sledila je serija Windows 3.1, 3.11 in 3.11 z omrežno podporo, ki so premierno predstavile legendarnega Minolovca in 32-bitni dostop do diskov.

Avgusta 1995 je Microsoft izdal Windows 95. Reklamna kampanja ob izidu je bila za tisti čas nepojmljiva in Microsoft je z obilnim čekom prepričal celo The Rolling Stonese (dotlej niso dovolili rabe svoje glasbe v reklamah), da so jim dopustili uporabo komada Start Me Up. Windows 95 je bil huronski uspeh, ki je znamko Windows dokončno ustoličil kot prvi operacijski sistem na domačih računalnikih. Sledili so relativno uspešen Windows 98, osovražen Windows Millennium Edition in naposled združitev z linijo NT v Windows XP, ki ima še danes zvesto bazo uporabnikov. Vista je bila manj uspešna, najnovejši Windows 7 pa zopet pridobiva uporabnike.