Facebook bo upokojil VR naočnike Oculus Go

Jurij Kristan

26. jun 2020 ob 11:38:27

Pri Facebooku bodo s koncem leta nehali prodajati naočnike za navidezno resničnost Oculus Go in se, ko gre za od PCjev neodvisne VR naprave, povsem osredotočili na Oculus Quest. Zanj bodo odprli tudi novo nalinijsko trgovino z vsebinami, ki bo imela bolj zrahljane kriterije glede na obstoječo Oculus Store.

Pred dvema letoma so pri Facebooku, v želji po nadgradnji vstopne VR naprave Gear VR, lansirali naočnike Oculus Go. Za pod dvesto evrov je z njimi mogoče dobiti od PCja samostojen navideznoresničnostni prikazovalnik s tremi prostostnimi stopnjami - to je, obračanjem po vseh treh oseh. Lansko pomlad so izkušnjo brez kablov nadgradili še enkrat in splovili Oculus Quest; ti naočniki imajo šest prostostnih stopenj zaznave gibanja, torej tudi premikanje po prostoru, in gibalne igratorje, kasneje so dobili celo zmožnost povezave s PCji. Sistem je postal velika uspešnica in vsebine zanj so v prvem letu napravile več kot sto milijonov dolarjev prometa.

Zato niti ni presenetljivo, da so se v podjetju odločili, da je prav Quest platforma, na kateri želijo graditi, Gojeve omejitve pa so postale prevelike. Zato bodo slednjega "proti koncu leta" umaknili iz prodaje, prav tako bodo nehali dodajati vsebine zanj, saj od 18. decembra dalje trgovina ne bo več videla novosti. Bodo pa s krpanjem softverskih lukenj ohranjali podporo vsaj še dve leti, se pravi do konca leta 2022. Na drugi strani namerava družba razširiti distribucijski kanal za Questove igre, saj bo poleg osrednjega Oculus Stora naslednje leto odprla še dodatno, samo Questu namenjeno trgovinico, kjer bodo našle mesto garažne vsebine, kot so modifikacije, demo igre in druga šara. To programje običajno ne uspe zadostiti striktnim zapovedim kvalitete za Oculus Store, zato se je zanje razpasel sekundarni trg s tržnicami, kakršna je Sidequest. Prav teh stranskih kanalov se želijo pri Facebooku z napovedanim prijemom znebiti, toda podrobnosti bomo izvedeli šele v prihajajočih mesecih.