Kitajska je zaokrožila svoj sistem satelitske navigacije BeiDou

Dare Hriberšek

23. jun 2020 ob 18:55:16

Kitajska je z današnjo izstrelitvijo rakete Chang Zheng-3B/G2 (Y68) in utirjanjem še zadnjega satelita od skupaj 35 končala gradnjo zadnje, tretje faze navigacijskega sistema BeiDou-3.
Izstrelitev bi morala potekati že prejšnji teden, a so jo zaradi zadnji hip najdenih pomanjkljivosti preložiti. Naložba je stala okroglih deset milijard evrov, tekla pa je vse od preloma tisočletja.

Tudi zadnji satelit je v orbito potoval na vozilu DFH-3B, njegovi ključni sistemi pa so antena s faznim zamikom za navigacijo, laserski retroreflektor in potisni motor za finalno fazo utirjanja, kar skupaj nanese 4,6 tone vzletne teže.

S končanjem naložbe je Kitajska zmanjšala svojo odvisnost od konkurenčnih sistemov, denimo ruskega Glonassa, ameriškega GPS in evropskega Galilea in se še dodatno utrdila kot globalna vesoljska velesila. Bo pa sedanja generacija podlaga in jedro novega, lažje dostopnega in z drugimi funkcionalnostmi kot so komunikacije, vremenski podatki, geografsko mapiranje integriranega sistema, ki ga bodo zgradili do leta 2035.