Kitajska satelitska navigacija nared za tržni pohod

Dare Hriberšek

29. dec 2019 ob 14:46:09

Z izstrelitvijo poslednjih dveh satelitov junija prihodnje leto, bo Kitajska zaključila gradnjo že tretje generacije lastnega omrežja za satelitsko navigacijo Beidou, kar je sicer kitajsko poimenovanje za Veliki voz. Končno konstelacijo bo tako tvorilo 35 satelitov, za primerjavo, ameriški GPS jih ima trenutno delujočih 33. Od leta 2000, ko so omrežje začeli graditi, so Kitajci sicer izstrelili že 52 satelitov, leta 2011 so storitev že začeli premierno tržiti nekaterim zasebnim podjetjem, konec leta 2018 pa je sistem postal globalno operativen. Tiskovni predstavnik Beidouja je še napovedal, da se bo do konca prihodnjega leta povečala tudi natančnost sistema, in sicer s približno petih metrov "na samo nekaj centimetrov", kar je po njegovih besedah ključno za razvoj samovozečih vozil.

Seveda se svet sedaj sprašuje, kaj to pomeni za preostale navigacijske sisteme, poleg GPSa še za ruski Glonass in evropski Galileo? Najverjetneje precej močno konkurenco. Po nekaterih podatkih je že zdaj več kot 70 % kitajskih pametnih telefonov pripravljenih za sprejem Beidoujevega signala, kitajski tržni delež v tem segmentu pa trenutno globalno predstavlja okoli 40 %. Kar pomeni, da naprave z Beidoujem pospešeno prodirajo med uporabnike. Kitajska vlada sicer svojo navigacijo ponuja okoli 120 partnerjem tudi v okviru svojega programa Belt and Road Initiative, s katerim v številnih državah po svetu prenavlja infrastrukturo.

Tudi sicer je vesolje v strateškem smislu eno ključnih področij za kitajsko vlado. Pred letom dni so tako prvi pristali na oddaljeni strani Lune, v začetku prihodnjega leta pošiljajo svojo sondo na Mars, leta 2022 pa naj bi zaključili gradnjo lastne vesoljske postaje.