Apple se je uklonil EU in odprl NFC za tretje aplikacije

Matej Huš

19. jan 2024 ob 18:59:56

Apple je dane sporočil, da bo na svoji platformi iOS omogočil brezstična plačila in uporabo digitalne denarnice tudi drugim aplikacijam, ne le Apple Payu in Walletu. S tem želi Apple pomiriti evropske regulatorje, ki so že leta 2022 ugotovili, da prave alternative ni. Odslej bo dostop do NFC omogočen tudi konkurenčnim aplikacijam.

Evropska komisija je pred poldrugim letom začela uradno preiskavo, ali Apple z omejevanjem dostopa do NFC zgolj na svoji aplikaciji ovira konkurenco. NFC so tretje aplikacije sicer lahko uporabljale, a le za branje elektronskih čipov, ne pa plačila. Konec minulega leta so se nato pojavili namigi, da bo Apple prakso po pritisku iz Bruslja spremenil. Sedaj bodo to tudi storili, so zapisali v izjavi za The Wall Street Journal. Ni še povsem jasno, ali bo to možno tudi izven EU, a za zdaj kaže, da bo zadostovala registracija Apple ID-ja v EU, pa bo možna uporaba tudi v tujini - tako trdi Komisija.

Minuli teden se je Margrethe Vestager sestala z Applovim izvršnim direktorjem Timom Cookom. Pri tem velja opozoriti, da je Apple Pay le ena izmed storitev, kjer Komisija Apple obtožuje oviranja konkurence. Tudi prepoved oglaševanja drugih načinov plačila v aplikacijah mimo App Stora - kar so v ZDA po sodbi sodišča odpravili - je kamen spotike v EU. Pričakovati je, da bo odločitev znana še letos.

Komisija je sedaj začela zbirati odzive na Applovo novost.